Primul clinical trial cu celule stem embrionare

FDA (Food and Drug Administration) – SUA a aprobat primul clinical trial cu celule stem embrionare aplicat pe pacienti cu traumatism vertebro-medular.

Se stie, de cind cu veto-ul lui Bush, problema in America a fost foarte colorata (politic), mai ales cu argumentul (ipocrit) etic-religios invocat pentru a impiedica aprobarea fondurilor publice in acesta ramura de cercetare.

Un paradox ciudat arata cum, totusi, in timpul guvernarii Bush, centrele de recuperare infiintate pentru soldatii reveniti din razboaiele din Orientul Mijlociu (pentru cei care s-au mai intors) au inceput sa se inmulteasca, ceea ce in ultima instanta a devenit un avantaj pentru pacientii cu TVM, deaorece s-a investit mult in aparate adaptate, in traineri si in metoda. Revenind la chestiunea spinoasa, se intelege ca efortul evident de a mentine situatiile de conflict in zone de interes economic, investitiile uriase in industria armamentului si sacrificarea unor oameni nevinovati in razboaie care nu erau ale lor (din ambele tabere) au transgresat candid simtul etic al fostului presedinte.

Decizia de a aproba un clinical trial a venit, (coincidenta, spun autoritatile!) imediat dupa instalarea in functie a presedintelui Obama si pune bazele  cercetarii cu fonduri publice a celule stem embrionare, o schimbare mult asteptata de cei interesati de acest doemniu de cercetare si fundatiile de profil care au dus o campanie sustinuta de advocacy pe durata intregii perioade de interdictie (Cristopher and Dana Reeve Foundation).

Compania care propune clinical trialul este Geron (pe o aplicatie de 21 000 de pagini), detinatoare a mai multor banci de celule stem embionare si laboratoare specializate,  iar programul pe care il inainteaza pune accent, in faza initala (III), nu atit pe eficienta, cit pe factorul de risc (absenta lui).

Clinical trialul va include 10 pacienti cu traumatism vertebro-medular acut, carora li se vor face implanturi cu celule stem embrionare (+ factor de crestere specific) la nivelul coloanei lombare; participantii la trial vor fi evaluati pe durata unui an, penru ca ulterior, daca tratamentul se va dovedi lipsit de riscuri, vor fi ajustate dozele  si for fi largite conditiile de participare.

In acest stadiu (III) se urmareste nu atit eficienta celulelor stem embrionare de a se transforma in celule nervoase (desi detaliul nu este neglijat!)  cit confirmarea gradului de siguranta / risc la care sint expusi pacientii.

Sa fie intr-un ceas bun!

na-av446a_stemc_ns_200901221912201 (Am aflat din: The Wall Street Journal)


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: