Ctrl+S (Save)

Cred că aţi observat că ne străduim să evidenţiem pe blogul acesta  mai ales partea luminoasă a unei vieţi pe care o ducem împreună, într-un echilibru care este încă fragil, dar pentru care ne luptăm în fiecare zi. M-am gîndit mult azi, sub imperiul emoţional al poveştilor pe care le-am găsit pe Salvează vieţi!, că ieşirea din spital cu Alex a fost o mare victorie. Acum ne înconjurăm de pisici, acvarii cu peşti, dispozitive adaptate, proiecte şi cursuri, hrănitori la geam la care vin piţigoii, cărţi citite cu voce tare, prieteni mai ales. Avem perspective, ne e bine.

Sînt însă foarte mulţi oameni care se află acum în stadiul în care eram acum 2-3 ani: în spital, luptându-se cu afecţiuni grave care mai pot fi tratate, dar nu în România, şi care în general sînt extrem de costisitoare în comparaţie cu nivelul de trai din ţara asta. Salvează vieţi! se implică deci (pe lîngă alte campanii) în susţinerea cazurilor medicale grave care au nevoie de tratament în străinătate şi care pot accesa formularul E112. Multă vreme nu s-a ştiut de el – probabil că funcţionărimea din sistem a considerat că e un simplu formular, nu un instrument prin care puteau fi salvate vieţile  unor oameni. În plus, el este prin definiţie un instrument costisitor, mai sigur să fie păstrat în sertar. Apoi a devenit un fel de chestiune publică, şi pentru că a început să primească din ce în ce mai multe dosare (oare de ce?), la ce s-a gîndit Ministerul Sănătăţii pe la finele anului trecut? Să mai reducem din cheltuieli, nu-i aşa? ca să rămînă şi pentru turism. Mă întreb care o fi fost mintea cea deşteaptă a ministerului care a venit cu soluţiile salvatoare, rapid îmbrăţişate de specialistul în economii, Adriean Videanu, la acea vreme interimar.

Au fost create, prin urmare, noi criterii de analiză a solicitărilor pentru tratament în străinătate, în urma cărora să se obţină un punctaj, în funcţie de care dosarul să fie acceptat au ba:

 • beneficiul tratamentului estimat pentru societate în sensul capacităţii de reintegrare socială şi reinserţie profesională a individului
 • vîrsta pacientului
 • costul estimat al tratamentului solicitat
 • perioada de timp care a trecut de la data înregistrarii solicitarii la nivelul Direcţiei generale de sănătate publică, asistenţă medicală şi programe

În declaraţia de presă făcută în acel interval, reprezentanţii asociaţiei Salvează vieţi! considerau că aceste criterii sînt profund neconstituţionale şi nedemocratice. Carmen Uscatu, preşedinte „Salveaza Vieti” declara:

„Am constatat că Ministerul Sănătăţii a adus modificări discriminatorii Ordinului 50. Situaţii ce pot apărea ca urmare a acestor modificari:

 • un pacient cu risc maxim de exitus (adică de moarte) câştigă un punctaj mai mare cu cât dosarului său i se întârzie aprobarea. Interpretare: daca eşti pe moarte dar dacă totuşi te dovedeşti rezistent, Ministerul Sănătăţii te premiază: 20 de puncte.
 • Ai depăşit 60 de ani şi ai cotizat suficient la Asigurările de stat. Ministerul Sănătăţii nu  mai are nevoie de tine şi te sancţionează: ai 0 puncte.
 • Aplicând principiile managementului „carrots and sticks”, Ministerul Sănătăţii pedepseşte pe pacienţii ce suferă de afecţiuni ce necesită tratamente costisitoare. Aşadar ar fi bine ca pacientul sa se îmbolnavească de o afecţiune ce se tratează ieftin; daca totuşi pacientul decide să se îmbolnavească de o boală al cărei tratament e costisitor, o face pe riscul său şi primeşte 0 puncte.

Această modificare a Ordinului 50/2004, de altfel necesară,  pentru că acest Ordin nu trimite pacienţii la tratament ci direct în sicriu, a fost facută în grabă, pentru ca funcţionarii acestui minister să îşi justifice acţiunile incoerente.

Ca o completare, dacă mai puteţi, urmăriţi o exemplificare. Asociaţia Salvează vieţi! s-a înfiinţat pornind de la cazul lui Dragoş Croitoru, un tînăr de 18 ani. În stil kafkian, dosarul lui Dragoş, diagnosticat cu leucemie, a fost aprobat pentru tratament în străinătate, dar prea tîrziu. Deşi transplantul de măduvă de care avea nevoie a avut succes, organismul lui ajunsese mult prea slăbit şi a cedat, complicaţie ce nu fusese prevăzută de autorităţi; de altfel, acestea nu par să priceapă că orice afecţiune (gravă sau nu) evoluează dacă nu este tratată la vreme.

 

Dacă aveţi timp, citiţi despre cazurile de pe blog. Sînt unele poveşti cutremurătoare acolo, spuse atît de simplu, încît te apucă plânsul, dar faptul că nişte oameni care nu lucrează în domeniu se implică necondiţionat în viaţa celor care au nevoie de ajutor, încercînd să se ia la trîntă măcar cu monstrul birocratic din MS, este un semn că lumea asta mai poate fi salvată.

Am scris postul acesta prea lung pe întuneric, cu storurile trase, dintr-o nesfîrşită tristeţe. E împotriva firii ca oamenii să moară aşa, în aşteptare, şi vă mulţumesc tuturor celor care v-aţi implicat de-a lungul timpului pentru ca Alex să spună azi, într-un centru de recuperare fiind, „sînt bine”.

Ştiu că sînteţi acolo, aşteptînd veştile bune, şi vă îmbrăţişez cu drag.

Reclame

3 răspunsuri to “Ctrl+S (Save)”

 1. da… trist….

 2. Bianca, m-am gîndit mult la tine (şi la Moldo) mult cînd am scris postul ăsta. Nu ştiu cum se face, dar eram convinsă că tu o să reacţionezi prima.
  Să ai un am bun, frumos, şi generos, după măsura sufletului tău! 🙂

  • 🙂 Multumesc… Eu am un feeling ca anul asta va fi bun, nu stiu de ce.. nu stiu nici pentru cine… pt mine sau pt cei din jurul meu… insa e o senzatie placuta.. si sper sa ma tina asa mult timp de acum incolo.

   Legat de post, as fi putut scrie un roman… ca sustinere a ceea ce ai scris tu… insa prefer sa cred ca va fi bine, ca feelingul meu se va rasfrange si asupra sistemului medical.. desi la nivelul la care suntem acum.. mai e mult de lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: