Amu unde-om fo şi unde-om ajuns II

Aşa cum găsiţi scris şi pe site-ul lor, FUNDAŢIA „ACASĂ” este o fundaţie non-profit româno-olandeză, fondată în decembrie 2000, având ca scop recuperarea, tratamentul şi îngrijirea persoanelor aflate în situaţie de nevoie medicală şi socială. Astfel, pentru a-şi atinge scopul, a fost creat CENTRUL DE RECUPERARE, TRATAMENT ŞI INGRIJIRE, construcţie realizată cu finanţarea organizaţiei olandeze: Fundaţia Casa / Centrul de Îngrijire Sălaj. Cunoscînd deja condiţiile din Germania şi, binenţeles, pe cele din România, spun cu convingere că tot conceptul a fost adus de peste graniţă.

Centrul este ridicat într-o zonă retrasă, pe un deal, cu o panoramă fantastică a oraşului Zalău, exact la fel cum se vedea Bad Berka din Zentral Klinik. În apropiere este un parc frumos amenajat, unde sînt convins că plimbările de seară, pe timp de vară (într-o atmosferă încărcată cu miros de răşină) pot fi foarte relaxante – acum, în iarnă nu e de ajuns acolo pentru plimbări. Este clar că nu le-a scăpat nici un aspect privitor la confortul beneficiarilor lor.

Clinica este structurată pe trei compartimente: neuro, copii şi reumato.  Pe lîngă recuperare şi reabilitare (şi multe alte servicii), aici se pune foarte mult accentul pe promovarea relaţiilor sociale (socializare) – timp liber: foarte multe activităţi de grup, în special în programul de ergoterapie (lucrul cu mîinile). În fiecare joi este zi de film (joia trecută a rulat Dumbrava minunată! 🙂 – film românesc de prin anii 80) iar în restul zilelor beneficiarii sînt invitaţi la diverse ateliere de lucru: pictură, împletit etc.

Din cîte am înţeles, centrul funcţionează de 5 ani, dar cum la noi informaţia circulă greu, abia recent au început să vină şi beneficiari de la nivel naţional.

Ajungînd aici, am constatat că există totuşi o rază de speranţă şi în ţara noastră, chiar dacă trebuie să vină olandezii să ne împingă din spate. Tot ce îmi doresc este ca lucrurile să se menţină aşa şi să nu se aştearnă blestemata de delăsare tipic românească, aşa cum se întîmplă în majoritatea instituţiilor din  România.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: