Cel mai inteligent sistem de rampe ever

Este în Bucureşti,  pe malul Dîmboviţei, dinaintea Memorialului Holocaustului.

În puţine cuvinte, este vorba de un ansamblu arhitectural ridicat în memoria victimelor holocaustului din perioada celui de-al doilea război mondial. „Spaţiu permanent de amintire şi avertisment adresat generaţiilor viitoare”, impresionant prin simplitatea liniilor şi încărcătura simbolică a elementelor constitutive: un „buncăr” în culori metalice în care te poţi simţi foarte foarte singur, urmărind, încustat pe o bandă ruginie în partea interioară a pereţilor, şirul numelor tuturor celor ucişi în vremea holocaustului.

Tema aceasta, a cutiei „metalice” (gri-pămîntiu şi rugină, culori sumbre, ostile) aparent modestă, permite identificarea spaţiului cu orice element din recuzita holocaustului: vagon de tren (tren al morţii) – în care lumina pătrunde zăbrelit (chiar aşa pătrunde lumina: pe fîşii), lagăr de exterminare, crematoriu, celulă în care ultima libertate permisă e aceea de a privi cerul.


Un moment de linişte într-o duminică după-amiază, într-o plimbare domoală pe cheiul Dîmboviţei. Şi cînd te gîndeşti că am ajuns acolo din întîmplare: am vrut, din curiozitate, să vedem unde ne duc rampele acelea perfecte, inserate armonios în planul sacadat al celor cîteva trepte pe care le aveam de coborît. Semnalizăm, aşadar, ca exemplu absolut, cel mai inteligent sistem de rampe întîlnit ever:

4 răspunsuri sa “Cel mai inteligent sistem de rampe ever”

 1. Unde este acest loc??? Nu-mi vine sa cred cate descopar in acest oras in care in ultima perioada am inceput sa am senzatia ca vad numai sticle aruncate la semafor, gunoaie si … gunoieri :)!!!

  • Te cred Rox. Am avut timp în două săptămîni să trăim pe pielea noastră experienţa Bucureştiului. Nu mai spun că la plecarea noastră eram să ne pocnim de vreo două ori. E o junglă în traficul din Buc.
   Dar se întîmplă şi lucruri bune acolo. Uite, pe lîngă motivul pt care ne-am aflat acolo, am fost şi la un spectacol minunat de operă. Însă chiar şi aşa, dacă am pune lucrurile bune şi rele în balanţă se pare că Micul Paris nu mai e chiar atît de Paris, cum era considerat altă dată.
   Kisses Rox. Sărbători fericite!

 2. Din pacate iar v-am ratat scurta sedere aici…
  Regret ca nu v-am vazut!
  Paste luminat si linistit, cu multa sanatate si bogatii spirituale :)!

  • Şi nouă ne pare rău Rox. Am avut două săptămîni foarte aglomerate, dar plănuim să revenim în Buc. Te vom contacta negreşit.
   Numai bine Rox. Sărbători cu bine! :-*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: