Cetatea Heracleea

Pe cînd Alex se concentrează la Iaşi (aşa aud) pe licenţa pe care urmează să o susţină la vară, eu întîrzii şi săptămîna asta pe-acasă, pe la Jurilovca. E o primăvară indecisă care bîntuie pe aici, dar nu atît de supărată încît să ţină oamenii prin casă.

În weekend, bunăoară, am fost la cetatea Heracleea – o cetate medievală cunoscută în spaţiul nord-dobrogean, aflată în apropierea localităţii Enisala. După numele său iniţial Vicus Novus, a devenit de-a lungul istoriei Novoe Selo şi apoi Yeni Sale, urmînd, desigur trasformările din graiul  stăpînitorilor regiunii.

Se crede că fortificaţia a fost construită de negustorii genovezi prin secolul al XIV-lea, în scopul supravegherii drumurilor de pe mare. Tîrziu, înspre secolul al XVI-lea, fortul a fost abandonat: cordoanele de nisip care au închis lacul Razelm şi au blocat accesul la mare au făcut ca cetatea să nu mai corespundă intereselor strategice ale ocupatorilor – otomani la vremea aceea.

Peisajul este de o generozitate rară: de pe măgura calcaroasă pe care se ridică scheletul umbros al Heracleei, poţi cuprinde într-o singură privire dealurile terasate după modelul amfiteatrelor greceşti din imediata ei apropiere, lacul Razelm de-o parte, lacul Babadag de cealaltă. Te face să te întrebi cît de departe poţi vedea într-o zi senină, sticloasă, de vară. Dacă răsfoiţi cu atenţie fotografiile, veţi găsi una în care poate veţi zări norii cu ploaie peste (probabil) lacul Goloviţa.

Dacă aveţi traseu prin regiune, nu ocoliţi Gospodăria ţărănească din Enisala -conservată în situ – spaţiu muzeal reprezentativ pentru stilul arthitectural nord-dobrogean.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri

3 răspunsuri to “Cetatea Heracleea”

 1. Îmi lipsesc atît de mult locurile de acolo.
  Nu-mi vine să cred ce autostradă au făcut pînă la cetate. Ca la Doloşman.
  Oricum, după atîţia ani de praf era şi timpul să-şi îndrepte atenţia spre zonele astea.

 2. se simte in felul in care scrii, ca-ti sunt aproape sufletului meleagurile dobrogene. sunt foarte frumoase si cadrele suprinse :). pana una alta, mi-ai dat o idee pentru concediul de peste vara.

  • Adriana,
   sînt atît de multe de văzut în Dobrogea. Ai face o alegere foarte bună 🙂
   Într-adevăr cunosc bine locurile, am călătorit mult pe acolo. Am ajuns şi după accident la Heracleea, a fost mai greu accesibil dar a fost frumos 🙂 Aştept să vină vara, poate mai ajung prin zonă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: