125% ?

 

Din categoria ce se mai întîmplă în ţara asta fără viitor:

„Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) susţine că majorarea coplăţii la medicamente, după schimbarea mecanismului de compensare, este în medie de 125%, şi nu de doar 10%, aşa cum au anunţat oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

… Cele mai afectate grupe de populaţie sunt pensionarii şi copiii (…) Pentru pensionari, coplata a crescut de până la nouă ori, majoritatea reţetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape o sută de lei, iar pentru copii nu se mai asigură gratuitatea, mai ales pentru bolile grave„.

De aici.

Am trecut prin mai multe asemenea ştiri. Ca de obicei, concluzia este de două ori devastatoare: o dată este realitatea de prin spitale şi farmacii şi a doua este  percepţia generală (propagată de mijloacele media) legată de această stare de fapt.

Toată lumea vorbeşte de „condamnarea la moarte”, a oamenilor a căror viaţă depinde efectiv de medicamentele pe care le ridică de la farmacie în fiecare lună.  Au dreptate. Există această categorie de oameni care trăiesc la marginea propriei lor existenţe şi care ar trebui să aibă compensaţii de 100%  pentru că au dreptul la viaţă.  Dar mai sînt oameni care nu mor dacă nu iau un tratament pentru o afecţiune serioasă, însă nici nu se poate spune că vor putea trăi fără el.

În alte cuvinte, vor fi şi oameni care îşi vor reduce tratamentele, pentru că nu şi le vor permite, dar aceştia nu sînt condamnaţi „la moarte” – cum titrează melodramatic ziarele – ci la o agonie absurdă şi inumană. De aceşti oameni presa se fereşte să pomenească, fiindcă românul are obiceiul prost de a împărţi problemele în termeni de viaţă şi de moarte.

E FOARTE grav pentru că vorbim de boli cronice, în cazul cărora, se ştie, medicamentele restabilesc, provizoriu, un echilibru clinic pe care organismul l-a pierdut şi nu-l poate recupera pe cont propriu. Dar nu poţi trăi o viaţă normală avînd dureri în fiecare zi, suportînd o suferinţă fizică care poate fi anulată printr-un tratament corespunzător la care nu poţi avea acces  din cauză că Ministerul Sănătăţii nu ştie nici medicină nici matematică.

E ciudat cîtă degenerare se găseşte în jurul nostru în ultima perioadă. Se pare că individul ăla de la conducerea ministerului, cu nume de nepronunţat, vine dintr-o altă cultură, nu dintr-una în care oamenii se despart urîndu-şi sănătate pentru că o consideră de nepreţuit.

Reclame

Un răspuns to “125% ?”

  1. Acum două zile cînd am fost la farmacie am aflat că după noile schimbări nu vor mai fi aproape deloc gratutăți. Am mai aflat că persoanele cu diabet au gratuit iar cele care au cancer trebuie să-și achite tratamentul. Unde este logica? Am rămas interzis cînd am auzit așa ceva. Lucrurile au scăpat complet de sub control. Nu cred că mai există țară în UE care să mai fi luat măsuri în stilul ăsta irațional.
    Astăzi am văzut că Băsescu s-a iritat la formularea Comisiei Europene care spunea în raportul făcut că ”România nu și-a respectat angajamentele față de Uniune”… Însă nu am văzut pe nici unul din conducere să fie iritat de măsurile luate în țara asta. De ce? Păi pentru că nici unul dintre ei nu se confruntă cu aceste probleme. Au salarii suficient de mari să își acopere necesitățile, iar pentru faptul că au o funcție este de la sine înțeles că vor avea intrarea și șederea într-un spital (dacă e cazul) mult mai confortabilă, și multe alte beneficii. Văd că nici unul dintre ei nu reacționează în privința lucrurilor ăstora. Un comportament meschin, avînd în vedere poziția lor, ceilalți să se descurce…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: