In Memoriam

Christopher Reeve a fost actorul care l-a interpretat pe eroul copilăriei mele – Superman – și a rămas în continuare eroul meu, prin rolul pe care i l-a conferit propriul destin în ultimii ani şi pe care l-a jucat pînă la capăt cu aceeaşi determinare. Am tot scris despre povestea lui, și voi scrie în continuare de cîte ori voi avea prilejul, pentru că acest om a schimbat ceva în lume prin povestea lui și lucrul ăsta nu trebuie uitat. Ca să detaliez:

Christopher Reeve a debutat ca actor în America, pe scena teatrului, unde calitățile lui au fost imediat remarcate, pentru ca în scurt timp să ajungă să interpreteze roluri principale în mai multe filme importante. Seria filmului „Superman” i-a adus recunoaştere nu numai în Statele Unite, ci în lumea întreagă. Pe lîngă statutul de actor, Christopher Reeve l-a căpătat şi pe acela de regizor, realizînd în timpul vieţii  o serie de filme și seriale TV.

În paralel cu lumea filmului, Chistopher s-a împlicat și în probleme politice, cu precădere în politicile de mediu, drepturile omului, susținerea și finanțarea artelor. I s-au decernat în nenumărate rînduri premii meritorii pentru activitatea sa profesională. Mai mult, a coordonat și prezentat cîteva documentare avînd ca temă conservarea naturii.

Pe lîngă actorie, a doua mare pasiune a lui Chris a fost pianul. Pe lîngă asta, a fost și un atlet desăvîrșit, executîndu-și singur toate cascadoriile în filmele în care a jucat. Pe cînd împlinea doar douăzeci de ani, și-a  obţinut liceanța de pilot, făcînd în acei ani de două ori zborul peste Atlantic, singur, într-un avion de mici dimensiuni. A practicat yachting-ul, scuba diving, ski etc. Era un om care răspundea la cele mai mari provocări, iar una din ultimele provocări ale sale a fost călăria. Pornind de la cîteva cascadorii cu cai, Christopher a ajuns să participe la competiții profesioniste de echitație.

În 1995, la una dintre aceste competiții, calul lui Christopher s-a blocat în unul din obstacole, propulsîndu-l înainte şi provocîndu-i o leziune vertebro-medulară la C1-C2, anulîndu-i instantaneu toate funcțiile motorii şi pe cea respiratorie. Primul ajutor i-a fost acordat imediat, ajungînd apoi în urgență la un spital de specialitate.

După 6 luni (!) de complicații, Chris a fost stabilizat, însă din acel moment a depins de un aparat respirator pînă la sfîrşit. Prietenii i-au rămas aproape,  ca şi cei trei copii şi soția Dana, care îl va încuraja și îl  va susține în permanență în toți anii care vor urma accidentului.

Din acest moment al existenţei lui, Christopher Reeve ca depune eforturi permanente pentru obţinerea unui remediu la tipul acesta de afecţiune. Va înființa Christopher and Dana Reeve Fundation, care, în colaborare cu alte fundații, va investi enorm în cercetare în aria traumatismelor vertebro-medulare  (TVM  sau spinal cord injury – SCI). Va organiza numeroase campanii de fundraising, susținîndu-şi cauza, convins că  remediul poate ajunge la îndemîna oricui dacă va exista voinţă politică şi financiară.

În acei ani a fost descoperit potențialul celulelor stem, fundația lui Chris susținînd cercetarea în această direcție cu speranţă şi abnegaţie. Deși în America cercetarea cu celule stem era interzisă, Christopher a militat împreună alte asociații de  profil pentru deblocarea  și legalizarea cercetărilor de acest gen, ajungînd să participe la conferințe pe această temă în Marea Britanie, Australia și chiar Israel.

Chritopher a luat parte personal la multe congrese medicale pe problema SCI, implicîndu-se activ și în problema îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor cu dizabilități, făcînd advocacy în Parlamentul American pentru suplimentarea bugetului în această direcţie. Pe aceeaşi temă a ieşit de zeci de ori în faţa publicului american, abordînd problematica persoanelor cu dizabilități, fără a renunţa însă la pasiunile lui:  astfel, va mai juca în două filme, (premiate la mai multe categorii), se va implica în realizarea unui film, de data aceasta ca regizor, va continua să călătorească foarte mult și va scrie două cărți.

În 2004, Christopher Reeve se stinge din viață, rămînînd  totuşi în memoria oamenilor prin moștenirea sa filmografică impresionantă, prin fundația sa, care continuă să susțină şi în prezent persoanele cu dizabilități, prin descoperirile realizateîn urma cercetărilor pentru care a luptat, prin tăria și perseverența de care a dat dovadă după accident, dar mai ales prin puterea lui  imensă de a inspira…

Astăzi,  25 septembrie 2010, Christopher Reeve ar fi împlinit 58 de ani.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: