The opportunity of adversity

Participînd la Jocurile Paralimpice din 1996, Aimee Mullins, născută fără ambele tibii şi purtînd (promovînd) proteze de înaltă precizie tehnologică, a stabilit un record mondial la proba de viteză.

Atletă, model şi actriţă, Aimee militează în momentul de faţă pentru drepturile femeilor şi îşi foloseşte toate resursele pentru a lupta împotriva prejudecăţilor ataşate condiţiei de persoană cu un anume tip de dizabilitate.

În conferinţa TED pe care o ataşez aici, Aimee Mullins vorbeşte pe larg despre noţiunea de dizabilitate, pornind de la premisa că aceasta este definită greşit – şi percepută ca atare în societate –  susţinînd un set de idei  a căror coerenţă şi forţă m-au impresionat, pentru că sînt atît de puţin evocate deşi sînt la îndemîna tuturor:

– trăim într-o lume a diversităţii, unde ”normalitatea” nu este decît o noţiune superficială;

– dintre toate calităţile umane, cea care a împins omenirea spre evoluţie a fost dintotdeauna capacitatea de a ne adapta la un mediu nou ori la o  anumită condiţie, avînd ca motor încercarea perpetuă a celor puşi să răspundă la asemenea provocări de a se descoperi pe sine, spre a-şi dezvolta noi (şi extraordinare) aptitudini şi abilităţi;

– adversitatea poate deveni o oportunitate.

Cu o carismă greu de egalat chiar şi la conferinţele TED, Aimee spune  de fapt mult mai multe în acest discurs curajos, vizionar şi cu un potenţial imens de a-i inspira pe oameni – discurs pe care vă recomand să îl parcurgeţi fără rezerve şi cu maximă receptivitate.


– Aveţi posibilitatea să optaţi, pe film, pentru traducere în limba română –

„It is not the strongest of the species that survived, nor did the most intelligent that survived, it is the one that is most adaptable to change. Conflict is the genesis of creation.”   Charles Darwin (about the human species)

„The human ability to survive and flourish is driven by the struggle of the human spirit through conflict into transformation. So, transformation, adaptation is our greatest human skills. And, perhaps, until we are tested we don’t know what we are made of, maybe that’s what adversity gives us: a sense of self, a sense of our own power.”

Aimee Mullins

Alte conferinţe TED:

Aimee Mullins on running (1998)

Aimee Mullins and her 12 pairs of legs (2009)

Anunțuri

2 răspunsuri to “The opportunity of adversity”

  1. Breathtaking moment!
    Un material intr-adevar exceptional.
    Puterea de a mobiliza si de a demonstra ca mai presus de toate e vointa… Superb.

  2. si mie mi-a placut mult de tot ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: