Mărţişor

Sigur, n-ai zice, după frigul de-afară, zăpada şi alte elemente de recuzită, că a venit primăvara, aşa cum anunţă calendarele. Am fost, totuşi, surprinsă cînd în autobuz, azi, am observat că mai nimeni nu mai poartă mărţişor. Eh, se înţelege, e şi din cauză că unele simple şi frumoase sînt greu de găsit, iar pe stradă eşti abordat, în periaoda asta, fără reţinere cu „domniţă, cumperi sau nu? ca să ştiu!” Cu toţii ne ferim, instinctiv, de situaţiile astea.

Dincolo de aspectele pitoreşti ale zilei, m-am gîndit să recapitulez cîteva informaţii despre aceste simboluri augurale care înseamnau mult mai multe în trecut decît înseamnă astăzi, deşi cred că putem schimba asta dacă ne străduim îndeajuns.

Mărţişorul este un simbol cu conotaţii augurale, să încep cu asta. Purtat la gît, la încheietura mîinii sau prins în piept, şnurul alb-roşu este un semn al primăverii care aduce speranţa, credinţa în mai bine şi sporul în toate. Înainte, firul era negru împletit cu unul alb, simbolizînd tranziţia spre lumina curată de primăvară care urmează zilelor întunecate şi friguroase de iarnă.  Mărţişorul se poartă pînă la sfîrşitul lunii martie, după care se agaţă de crengile unui copac tînăr. Vecinii noşti bulgari, aud, agaţă şnur alb-roşu inclusiv cîinilor şi pisicilor, uneori animalelor domestice şi îşi împodobesc casa cu ele.  Ce idee bună, mi-am spus! Dacă-i primăvară, să fie pentru toată lumea! Efix a fost de acord, aşa că a stat cuminte la poză.

Să aveţi o primăvară frumoasă!

Anunțuri

6 răspunsuri to “Mărţişor”

  1. Scuumpa de ea! Ce privire surprinsă are. E primul ei mărţişor şi nu prea ştie cu ce se mănîncă 🙂 Nici bine nu s-au încheiat patru zile de cînd sînt plecat şi deja îmi lipsesc felinele 😉

    • Haha, ştie ea bine cu ce s-ar putea mînca! Îţi imaginezi ce a bătălie am avut cu ea, după sesiunea foto, ca să recuperez mărţişorul! Hug!

  2. la multi ani ! sanatate si dragoste si plimbari si descoperiri si imposibil posibil !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: