Tur virtual 3D în muzeele lumii prin Art Project

Art Project este o aplicaţie lansată recent de Google, prin care se poate pătrunde, într-un tur virtual, în spaţiul marilor muzee ale lumii. Am fost impresionat de calitatea imaginilor prezentate şi de amploarea proiectului. Picturile sînt fotografiate la o rezoluţie atît de mare încît se pot vedea pînă şi fisurile fine de pe suprafaţa acestora, chiar şi textura pînzei în unele cazuri. Folosind cîteva comenzi simple, muzeele pot fi vizitate încăpere cu încăpere, îmaginile din interiorul acestora fiind redate integral. Privind în sus pot fi văzute pînă şi cupolele prin care pătrunde lumina în interiorul galeriilor. 

Deocamdată, 17 muzee au fost integrate în program, dar, în timp, lista se va mări cu siguranţă. Printre renumitele muzee se găsesc: Van Gogh din Amsterdam, Palatul Versailles, National Gallery din Londra, Ermitajul din Sankt Petersburg, Muzeul de Arta Metropolitana din New York, Galeriile Uffizi din Florența… și celelalte.

Avem acum ocazia să vizităm, de exemplu, muzeele pe care le-am omis, din lipsă de timp, în  călătoria noastră în Londra. Enjoy Art Project!

Anunțuri

3 răspunsuri to “Tur virtual 3D în muzeele lumii prin Art Project”

 1. Felicitări, Alex. Excelentă prezentare a unui trend nou în arta fotografiei digitale. Se pare că acesta este doar începutul un revoluții în domeniul fotografiei de artă și de natură. Deocamdată, panoramele interioare sunt de o calitate net superioară celor de exterior, motivul fiind acela că în spațiile interioare se pot asigura cel mai ușor condițiile de staticitate și iluminare optimă a subiectului. Din câte știu eu, există mai multe proiecte care vizează foto-digitalizarea „completă” a unor locații de referință ale culturii universale. Va fi un miracol să poți admira, în cele mai mici detalii, capodopere ale arhitecturii și artei, peisaje naturale, stând comod în fața unui monitor; locuri și obiecte unde, probabil, cei mai mulți dintre oameni nu vor putea sa ajungă niciodată.

  Recent, un fotograf care trăiește în Praga, a realizat cea mai mare fotografie panoramică de interior, de 40 gigapixeli, în care este reprezentată cea mai frumoasă sală a celebrei biblioteci a mănăstirii Strahov din Praga. Varianta tipărită, la rezoluția maximă, ar ocupa o suprafață dreptunghiulară de 23 x11 m, ea poate fi însă comod vizionată pe pagina http://www.360cities.net/gigapixel/strahov-library.html . Datorită rezoluției gigant, printr-o simplă zoomare cu mausul, se pot obține detalii impresionate, precum titlurile de pe cotoarele cărților, textura lemnului de nuc a mobilierului, tușele de pe frescele ce împodobesc tavanul sălii, inclusiv finele crăpături ale stratului superficial al tencuielii tavanului. Unul din inventatorii tehnicii, Jeffrey Martin, care se ocupă, încă din 2000, de crearea panoramelor digitalizate, împreună cu prietenul său, fotograful praghez Adam Trachtmann, și-au propus să imortalizeze prin această tehnică întregul complex arhitectural, exterior și interior, al „Orașului de Aur”. Panorama sălii de la Strahov este una din primele secțiuni făcute publice din ambițiosul lor proiect.

  Poate că ar fi timpul ca și în România să ia cineva inițiativa lansării unor asemenea proiecte. Gândiți-vă, cât de frumoase ar fi panoramele de exterior și interior ale mănăstirilor din Moldova, peisaje din Munții Făgăraș sau Delta Dunării, etc., și, odată eliberate în domeniu public, cât de mult ar putea contribui la popularizarea internațională a valorilor românești, cu beneficii evidente pentru dezvoltarea turismului.

  Găsesc deosebit de inspirată ideea ta, de a încerca popularizarea acestei noi modalități de comunicare vizuală. Alex, te felicit încă odată, ține-o tot așa!

  • Roger, cu ceva timp în urmă am prezentat şi alte aplicaţii similare pe blog. Ai mare dreptate cînd spui că este o adevărată revoluţie în domeniul fotografiei. Mi se pare incredibil ritmul atît de rapid în care evoluează tehnologia în direcţia asta. Apropos de ce spuneai despre panoramele exterioare şi de peisajele naturale, una din aplicaţiile de care îţi vorbeam prezintă Parisul în imagini panoramice de 26 gigapixeli, iar prin intermediul alteia te poţi relaxa într-un peisaj de pădure:
   PARIS 26 PIXELS
   FOREST LIFE
   Mi-a plăcut extrem de mult biblioteca Strahov, mai ales felul în care este prezentată. Am petrecut minute în şir uitîndu-mă peste titlurile cărţilor. Este aproape neverosimil cît de fidel este redată pictura cupolei. Sînt convins că dacă vizitam personal biblioteca nu aş fi avut posibilitatea să văd toate detalile din cauza înălţimii tavanului. Este unul din avantajele care vin cu un asemenea program.
   Anul trecut am ajuns, în Londra, pe la St Pauls Cathedral, una dintre cele mai mari catedrale gotice din Europa; cupolele erau pictate în întregime, însă cum spuneam, fiind foarte înalte, nu am putut vedea detaliile frescelor.
   Îţi mulţumesc, Roger, pentru link!

   • Salut. Merci pentru răspuns. Ai dreptate, eu am fost de mai multe ori la Strahov (este, de fapt, o bibliotecă publică, deschisă, fără taxă, pentru orice cetățean european, mai puțin secțiunea muzeală, unde plătești…) La sala filozofilor, căci despre asta este vorba în imaginea panoramică de 40 gigapixeli, te plimbi, te uiți de la câțiva metri și cam atât, nu ai nicio șansă să citești cotoarele cărților sau să-ți dai seama de esența lemnului din care e confecționat mobilierul sau parchetul, despre fresca nici pomeneală să poți analiza, la fața locului, întreaga compoziție.
    Superbe sunt imaginile frescelor de la St Pauls; aceeași remarcă este valabilă ca și la Strahov. Sper să nu te superi, dar trebuie sa fac o mică îndreptare: catedrala Sf. Paul din Londra, a fost una din cele mai mari catedrale gotice din lume (cu nimic mai prejos față de Domul din Milano sau Domul din Koln), înainte de mistuirea sa în flăcările marelui incendiu Londonez, imortalizat de către Daniel Defoe, într-unul din celebrele sale scrieri. Catedrala a fost reconstruită pe fundațiile originale, de către Christopher Wren, aproximativ între 1676 și 1710, întru-un stil care reprezintă trecerea de la barocul târziu către clasicism. Unii spun, că adevărata arhitectură clasicistă începe cu această capodoperă al lui Wren. Frescele din naos sunt realizate destul de târziu, în a doua treime a secolului al nouăsprezecelea, în cel mai pur stil prerafaelit.(Pictorii anti-academicieni englezi au fost cei care au lansat curentul prerafaelit, tot o formă de cvasi-clasicism, de data aceasta manifestat prin întoarcerea la tradițiile gotice de dinainte de Rafael, adică de renascentism)

    Despre Paris, numai de bine. Cândva, era orașul care î-mi plăcea cel mai mult. Acum, cred că sunt multe, foarte multe alte orașe, care sunt și mai frumoase, și culmea, sunt mai civilizate decât Parisul zilelor noastre. Cunoșteam de mai de mult panorama 3D a Parisului la care ai făcut legătura, este foarte reușită și ceea ce e important, este maniera prin care autorii au îmbinat reprezentarea vizuală cu prezentarea informală a celor mai importante repere ale Parisului.

    Ca să nu rămân dator, iată o panoramă 3D din Budapesta (de fapt, a întregului areal geografic al orașului de pe Dunăre). Panorama, creată în 2010, este prin cei 70 gigapixeli, cea mai mare poză digitală făcută de până acum (sau cel puțin, până la sfârșitul anului trecut):

    http://www.70-billion-pixels-budapest.com/

    Am inserat legătura către pagina ungurească, încearcă cea englezească, mie, momentan, nu mi se deschide. Pagina oferă date succinte și asupra managementului și tehnicii folosite la realizarea „pozei”

    Sper să nu te fi plictisit, prea mult, cu vorbăria asta lungă 🙂 !
    Toate cele bune, Roger

    Despre Paris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: