Ce se întîmplă cînd discriminarea ajunge la televizor

În seara asta, la atenţionarea lui Eni,  am aflat de o poveste care circulă prin presă de vreo două zile.  Lavinia Rausch este o tînără utilizatoare de scaun rulant (în urma unui accident survenit în urmă cu 8 ani) şi trăieşte de un an şi jumătate în Germania. Venită în vizită acasă, la Timişoara, a vrut să iasă într-o sîmbătă seara cu soţul şi prietena ei într-un club din oraş, unde a fost vehement refuzată de bodyguardul clubului. „Nu puteţi intra aşa…” i s-a spus, în timp ce însoţitorilor săi li s-ar fi permis accesul fără probleme. De citit aici.

Pînă aici povestea e tipic românească: te aştepţi să se întîmple orice. E  scandaloasă, la fel ca toate situaţiile în care persoanelor cu dizabilităţi li se interzice, într-un fel sau altul, accesul într-un spaţiu public.  Extraordinară cu adevărat mi s-a părut coalizarea pe FB a peste 1700 de oameni (la ora la care scriu), pentru a susţine cauza Laviniei. Lucian Mîndruţă a hotărît să facă o emisiune pe subiect, sesizînd potenţialul acestui episod.

Nu am înţeles bine care este profilul acestei emisiuni, dar mi s-a părut un amestec trist de băşcălie poleită fals cu bunele intenţii ale prezentatorului. Cel mai mult m-a întristat totuşi Liana Stanciu, despre care credeam că poate avea o părere pertinentă despre subiect (altfel de ce să fi fost invitată? – m-am gîndit). Cînd colo, ce să vezi, cascadă devastatoare de surprize. Nu am reuşit, nici pînă acum, să înţeleg:

1. Cum şi-a permis, intrînd în legătură telefonică directă cu Lavinia Rausch, să o întrebe „dacă i s-a mai întîmplat să fie tratată ca o ciumată”.  Să pui o asemenea întrebare în direct unui om pe care nu îl cunoşti mi se pare o lipsă de respect – şi de bun simţ pînă la urmă – strivitoare. Oricît s-ar dezice mîine de afirmaţia asta, pretinzînd că „alţii” cred aşa, e o atitudine greu de catalogat („josnică” a fost prima etichetă care mi-a venit în minte). În calitate de om de televiziune, Liana Stanciu putea găsi o formulare mai fericită, în mod sigur (nu s-a obosit).

2.  De ce a insitat pe ideea că dacă nu există acces la cabinetul medical şi la pîine, cum să fie într-un club? – ignorînd complet că nu ramplele sînt problema, ci atitudinea oamenilor. E  ca şi cum ai pretinde că tinerii cu dizabilităţi trebuie să se limiteze la spital şi la alimentară, în rest, ce să caute ei prin oraş cu prietenii, prin locuri în care s-ar putea simţi bine cu prietenii într-o sîmbătă seara.

Dar ce sens are să vă indignaţi, a conchis doamna (parafarazînd) să faceţi vălvă pe internet şi să vă exprimaţi dezacordul faţă de o asemenea situaţie, dacă în România se petrec atîtea nereguli, zi după zi. S-o lăsăm aşa cum a căzut, ce mare lucru s-a întîmplat în clubul din Timişoara. În rest, doamna blondă a rîs mult. Cel puţin ciudat, fiindcă noi, acasă, nu am rîs deloc.

De exemplu, cum să rîzi la o asemenea declaraţie, care reprezintă prima reacţie a reprezentanţilor clubului ?

“Nu suntem instituţie publică sau de stat să fim obligaţi să lucrăm cu astfel de persoane. Clubul nu este amenajat pentru cei cu astfel de deficienţe şi ar fi reprezentat un disconfort atât pentru ea cât şi pentru persoanele care au venit la noi să se distreze şi ar fi văzut-o în scaunul cu rotile. Era foarte aglomerat în momentul în care au încercat să intre, culoarele sunt foarte înguste”,

                                                                                Liviu Ciubota, şeful de sală al Clubului Heaven din Timișoara (link)

Lavinia Rausch va da în judecată clubul pentru discriminare, cel mai corect lucru care poate fi făcut în acest moment. Avem nevoie de exemple pozitive şi de semne oricît de mărunte că lucrurile pot fi corectate ca să putem merge în direcţia potrivită, cu toată  lehamitea neîncrederea doamnei Stanciu. Pînă una-alta, am văzut o mulţime de oameni care se exprimă raţional, coerent şi articulat în social media (există şi excepţii, desigur) şi care îşi afişează dezacordul faţă de atitutudinea clubului, ceea ce este mai mult decît îmbucurător.Mergeţi de vizitaţi şi vedeţi ce se mai întîmplă: măcar pe  facebook!

8 răspunsuri sa “Ce se întîmplă cînd discriminarea ajunge la televizor”

 1. Am asteptat cu interes emisiunea d-lui Mindruta .. am crezut ca, in sfarsit, cineva ia atitudine si la TV … dar emisiunea a fost o mare dezamagire .. in continut un ghiveci … iar ca si concluzie „eh , ce sa faci asta e tara in care traim .. fara rampe, fara accesibilitate .. deci dragi persoane cu dizabilitati STATI IN CASA ” … Dezamagitor!!!

  • Îţi spun drept, de cînd am auzit că se va face emisiune pe subiect nu m-am aşteptat la ceva bun. De cîte ori am găsit subiectul discriminării sau al persoanelor cu dizabilităţi dezbătut în media, îţi spun sincer că niciodată nu s-a discutat la modul CORECT, profund, constructiv, educativ. Ba au inclinat spre patetic, dramatic, ba s-a dus subiectul în derizoriu ca în cazul emisiunii lui Mândruţă.

 2. alecsandra Says:

  Emisiunea „Nimic important” este „locul” gresit pentru dezbaterea unei astfel de probleme… Emisiunea este una „lejera” in care moderatorului i s-a permis „bascalia” crasa la adresa oricui si in legatura cu orice problema. Inca de la inceput, dl Mandruta a fost blamat pentru atitudinea pe care o afiseaza vis-a-vis de multe topicuri serioase, fiind atentionat chiar in direct de multi dintre invitatii sai.
  Adevarat, asa cum ai spus si tu Alex, ma surprinde Liana… Nu am cuvinte sa-mi exprim marea indignare pe care o simt, dezamagirea crunta si frustrarea resimtita la ideea ca, oricat de multi am striga, nu prea suntem auziti…
  Nici nu mai stiu daca problemele astea apar din lipsa de educatie, de omenie sau din pura prostie. Mi se pare strigator la cer ca, in zilele noastre sa se mai intample astfel de lucruri… Cat despre cei de la clubul din Timisoara, i-as pedepsi aspru! Asta pentru ca, ar fi cazul ca oamenii din jurul nostru sa inteleaga , o data pentru totdeauna, ca problema nu vine de la persoanele cu dizabilitati! Problemele sunt create de ceilalti, de cei care se cred zei, putand interzice orice, putand sa joace dupa propriile reguli!
  Urat ce s-a intamplat, revoltator si de neiertat! Sper ca, macar de data asta, sa se faca dreptate!

 3. este incredibil ceea ce s-a intamplat…. incredibila si atitudinea lor… celor din media… in loc sa sustina astfel de cazuri, fac haz de necaz, pentru ca asa stiu ei mai bine sa iasa dintr-o situatie care nu ii intereseaza sau care nu ii „ridica” si mai mult in presa… subiecte care nu ii fac mai „populari” printre cei asemeni lor…
  nu dorim nimanui sa stie, pe pielea lor, cum e sa ai in preajma un prieten sau o ruda apropiata intr-o astfel de situatie..dar uneori ar merita-o din plin (poate sunt rea, egoista etc.) dar este singura modalitate prin care am reusi sa ii convingem ca cei care utilizeaza scaun rulant merita sa fie tratati ca niste persoane normale. dependenta de scaun nu interzice nimanui placerea de a asculta o muzica buna, de a viziona un film/o piesa de teatru sau de a merge intr-un club.

  Alex&Gentilia, sper sa reusiti cu proiectele pe care le veti derula in cadrul ONG-ul, sa schimbati mentalitatea romanilor in ceea ce priveste persoanele utilizatoare de scaun rulant sau care prezinta un handicat, oricat de „mic” ar fi acesta.

 4. Mi-aş fi dorit să-l fi văzut pe Mândruţă şi pe ceilalţi cum o încurajează pe Lavinia şi mai mult, prin poziţia lor publică, cum o asigură că demersul ei, de a da în judecată clubul, va fi susţinut de toată mass-media pînă se vor aplica sancţiunile prevăzute pentru acest act ilegal. Pentru că in realitate asta este, comportamentul bodyguarzilor a fost imoral şi ilegal. În schimb discuţia în platou a fost atît de denaturată încît în momentul în care moderatorul a întrebat-o pe Lavinia dacă va cere despăgubiri în justiţie, ea mai că a ezitat să răspundă ferm da, simţind penibilul situaţiei.
  Da! A făcut bine că a dat în judecată conducerea clubului şi mi se pare absolut normal să ceară despăgubiri cît mai mari pentru această situaţie. Doar respectînd legi şi aplicîndu-se sancţiuni acolo unde sînt încălcate au ajuns atît de departe ţările vestice spre care ne uităm de fiecare dată cu atîta admiraţie.

 5. Foarte frumos articolul! Sunt complet de acord cu lipsa de educatie a Lianei Stanciu. Nu stiu cine e dar poate ar fi bine ca cineva sa ii spuna si dansei ca nu are cei 7 ani de acasa si nu se exprima si comporta ca o persoana educata si civilizata. Modul in care te-ai exprimat in acest articol este deosebit, modul de a pune problema si fiecare idee pe care ai adus-o caracterizeaza o mentalitate sanatoasa si a unei persoane civilizate. Te felicit si din pacate persoanele care ajung sa se exprime la TV sunt cei de genul Lavinia Stanciu sau Mandruta si nu tu. Eu urmaresc demult articolele despre ce s-a intamplat pe Heaven mai ales ca sunt din Timisoara si sustin cat pot aceasta campanie. Voiam sa te felicit pentru ce am citit aici!
  Mult succes!

 6. Hai sa fim seriosi si sa privim lucrurile obiectiv! Unde, intr’un club plin de oameni ( fie heaven, fie oricare altul din tara) putea sa stea lavinia sa bea un suc LINISTITA, asa cum spunea ca vroia sa faca si sa nu dea toata lumea peste ea? Si daca cei din heaven sunt impertinenti si au „refuzat vehement” situatia, de ce nu a continuat drumul spre suc catre un alt club, la fel de plin la ora respectiva? Sunt multe alte variante…de ce a ales heaven? Oare care ar fi fost rezultatul? La situatia riscanta in care era pusa daca intra in mijlocul a 400 de oameni nu se gandeste nimeni…dar in schimb se pot arunca vorbe catre niste oameni care au evitat totusi alte accidente!

  • Raluca, ai dreptate, poate nu ar fi putut să bea sucul liniştită în acel club zgomotos şi aglomerat. Dar era dreptul ei să intre în club, să vadă dacă îi place sau nu şi să hotărască dacă-şi va bea sucul acolo sau nu. Ţie îţi scapă esenţialul, însuşi faptul că nu i-a fost permis să intre în club este problema. Şi mai revoltătoare a fost justificare bodyguarzilor şi anume că i-ar fi deranjat pe clubberi prin prezenţa ei în scaun rulant. Înţelegi? prin prezenţa ei în scaun rulant!! Iar dacă ar fi fost un pericol pentru ea să intre între 400 de oameni, ar fi fost şi singură conştientă de lucrul acesta şi ar fi plecat cu siguranţă, dar DREPTUL ei era să intre în club şi să hotărască pe cont propriu ce vrea să facă mai departe.
   Sigur că putea să se ducă în alt loc să îşi bea sucul (poate că s-a şi dus!) dar faptul că aici i-au interzis să intre în club şi mai ales felul în care au făcut-o este de neiertat. Justificarea că nu au lăsat-o să între pentru siguranţa ei nu îşi are locul, asta a venit după incident din partea conducerii clubului. Gardienii din faţa localului au hotărît de la sine putere că Lavinia nu are ce căuta acolo, motivînd că i-ar deranja pe ceilalţi. Dacă într-o seară te-ai duce într-un local şi gardienii nu te-ar losa să intri pentru că ar considera de capul lor că eşti urîtă, sau nu eşti suficient de înaltă, sau că porţi ochelari!? Cum te-ai simţi? … Exact! La fel s-a simţit şi Lavinia.
   Poate nu ştii, dar în final se pare că nici conducerea clubului nu a fost de acord cu comportamentul bodyguarzilor în faţa Laviniei.
   Sper să înţelegi acum de ce reacţionază atîţia oameni pe net. Nu se vrea decît să se corecteze lucrul acesta, pentru ca asemenea situaţii să nu se mai întîmple şi altor oameni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: