Hilary Lister. Zborul întors spre tine însuţi

Despre Hilary Lister am auzit prima dată în 2008, într-un moment cînd presa internaţională marca, în articole generoase, faptul că o tînără tetraplegică a făcut înconjurul Marii Britanii cu iahtul, neînsoţită, manevrînd-l cu ajutorul unui dispozitiv adaptat.

Era la scurt timp după ce primisem şi eu un dispozitiv similar – pe care mi l-a găsit fratele meu, Andrei – cu care puteam, pentru prima dată după multă vreme,  să lucrez singur pe laptop.

De mult timp vreau să scriu despre extraordinara poveste a lui Hilary Lister, cea care a uimit o lume întreagă prin felul în care a ales să-şi trăiască pasiunea pentru navigaţie, în ciuda unui diagnostic clinic dezarmant.

Hilary suferă de o boală degenerativă – o formă de distrofie ce îi diminuează progresiv capacitatea motorie pe măsura înaintării ei în vărstă. Hilary a avut o viaţă absolut normală pînă la vîrsta de 15 ani, cînd au început să apară primele semne ale bolii.

Tînăra britanică şi-a început studiile în biochimie la un colegiu din Oxford, însă pînă la încheierea acestora îşi pierduse deja mobilitatea la nivelul picioarelor. A început să folosească un scaun rulant. În noua ei condiţie a început un doctorat în acelaşi domeniu la Universitatea din Kent. Fiind vorba însă de o afecţiune progresivă, Hilary a ajuns în punctul în care nu şi-a mai putut controla cu acurateţe mişcările mîinilor. Un accident survenit în laborator în urma căruia s-a ales cu arsuri grave a determinat-o să renunţe definitiv la proiectul său doctoral şi să se retragă din viaţa universitară.

 După o perioadă extrem de dificilă, în care a trebuit să înveţe să îşi accepte şi apoi să îşi depăşească toate limitările, viaţa lui Hilary, după cum ea însăşi povesteşte, a căpătat din nou sens, şi încă într-o viziune neaşteptată şi oarecum revoluţionară pentru simţul comun. Folosindu-se de o tehnologie aplicată iniţial la scaunele rulante acţionate electric, Hilary şi-a redobîndit independenţa fizică şi şi-a regăsit libertatea spiritului navigînd singură într-un iaht special adaptat condiţiei sale.

  Yahtingul a devenit provocarea ei personală şi i-a aşezat existenţa pe o nouă traiectorie. În 2005, Hilary a reuşit să treacă singură peste Canalul Mînecii (6h şi 13 minute), devenind prima persoană tetraplegică ce a reuşit o  asemenea performanţă.

Au urmat apoi alte noi şi minunate provocări. În 2007, înconjurul insulei Wight (11h şi 4 minute) din sudul Angliei. În 2008, înconjurul Marii Britanii: prima tentativă compromisă din cauza vremii, a doua încercare finalizată cu un răsunător succes.

De-a lungul anilor, Hilary a ajuns să participe la multe alte evenimente şi competiţii de yahting, devenind membru marcant în această comunitate. Încă din 2006 i s-a oferit titlul de Ambasadoare a Academiei de navigaţie din UK.

Altfel, împreună cu echipa ei, Hilary a înfiinţat un centru de caritate – „Hilary’s Dream Trust” – prin intermediul căruia încearcă, după cum poate aţi ghicit, să îi încurajeze pe cei care se simt limitaţi de o formă oarecare de dizabilitate, să îşi recucerească visele şi mai ales să îi ajute pe cei pasionaţi de yachting să ajungă să îşi adapteze ambarcaţiunile pentru a-şi regăsi libertatea pe apă.

Pe pagina sa personală – http://www.hilarylister.com – Hilary îi ţine la curent pe prietenii săi cu lucrurile minunate pe care reuşeşte să le facă zi de zi. Şi eu mă număr între cei care îi urmăresc tweet-urile şi mi se pare fantastic felul în care şi-a schimbat viaţa de cînd face sailing. Sînt exprimate acolo trăiri intense pe care le înţeleg şi mă regăsesc în bucuria cu care îşi anunţă victoria asupra vreunei zile mai grele.

O admir mult pe Hilary, pentru omul care a devenit şi pentru determinarea ei de a-i „provoca” pe cei din jur ca să se bucure de fiecare clipă de libertate, de o zi cu soare, de o plimbare pe mare. Îmi amintesc de o vorbă de-a ei: a naviga pe mare este, probabil, cea mai apropiată senzaţie de zbor. Aşa trebuie să fie, în mod sigur, noi nu putem decît să ne imaginăm.

Aveţi mai jos două materiale video cu Hilary trăind cu adevărat această experienţă de zbor deasupra apei. 

Zîmbetul ei o să vă cucerească fără-ndoială 🙂

Şi aici.

2 răspunsuri sa “Hilary Lister. Zborul întors spre tine însuţi”

  1. Ma bucur ca sunt persoane in lumea asta care apreciaza viata, impreuna cu provocarile ei, cu intamplarile bune si rele si cu puterea de a -si depasi limitele indiferent de capacitatile fizice. De la astel de persoane ai doar de invatat, indiferent daca esti sau nu in aceeasi situatie cu ei. Sunt oameni sanatosi in jurul nostru care in afara de a-si plange de mila si de a se consola cu un salariu mizer, dar fara sa ia o initiativa in a schimba ceva, nu au puterea de a visa si de face mai mult pentru ei si pentru ceilalti din jurul lor.M-am saturat sa aud toata lumea vaitandu-se chiar si pe cei care au o conditie materiala buna si care au tot ce ar trebui sa aiba orice om pe planeta asta, casa, masina, familie,independenta financiara. Mi-am schimbat in ultimii ani enorm modul de gandire si nu mai accept un gand negativ ! Asa ca sunt extrem de incantata cand am ocazia sa cunosc direct sau indirect astfel de persoane care au ambitie si putere, motivatie si optimism. Cred ca viata ne ofera multe oportunitati pe care trebuie sa le acceptam si de care trebuie sa ne bucuram,indiferent cum suntem, mai sanatosi sau mai putin sanatosi. La urma urmei nimeni nu are o viata perfecta, insa e motivant si incurajator sa privesti jumatatea plina a paharului si sa te bucuri de fiecare raza de soare, chiar si cand aceasta se asunde dupa nori!

    • De acord cu tine, Cătălina 🙂 Ăsta este şi motivul pentru care scriem despre aceşti oameni pe blog. Este suficient să citeşti poveştile lor şi parcă ţi se creează o altă perspectivă asupra vieţii, una în care poţi vedea mult mai clar lucrurile cu adevărat importante din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: