Educație fără bariere. A doua ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi este o iniţiativă sănătoasă şi exemplară în România, un eveniment organizat de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România, alături de Fundația Vodafone România. Anul acesta, evenimentul se plasează sub cupola „Educaţie fără bariere”, premisa optimă pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Conceptul acestei iniţiative include o campanie de informare asupra problematicii dizabilităţii în România şi o competiție pe cinci categorii între actorii implicaţi în această poveste spinoasă: Oameni cu desăvârșire – dedicată persoanelor cu dizabilități care au avut împliniri remarcabile în context educativ, Angajatorii abilității – pentru angajatorii de pe piața liberă a muncii care au inclus persoanele cu dizabilități în activitatea lor, Promovează abilitatea – dedicată ziariștilor și media care au prezentat corect și au susținut cauza persoanelor cu dizabilități, Porți deschise – pentru instituțiile și companiile care au înțeles că accesibilizarea sediilor pentru persoane cu dizabilități nu trebuie să rămână doar pe hârtie, și Școala tututor abilităților – pentru a premia eforturile unităților de învățământ de integrare a persoanelor cu dizabilități.

Anul acesta voi fi şi eu „în culise”, pentru că la această ediţie mi-a fost oferită onoarea de a face parte din juriul Galei, la categoria „Oameni cu desăvîrşire”, alături de Sally Wood-Lamont, preşedintele Comitetului Paralympics România şi Andreea Sorescu, preşedinte al asociaţiei Învingem Autismul.

 Proiectul mi s-a părut extraordinar – coerent, bine articulat şi „cu miză” –  încă de anul trecut, cînd am avut, la un moment dat, intenţia de a ajunge la Bucureşti, măcar pentru a asista din public la desfăşurara Galei. Şi asta pentru că este un eveniment care pune în paranteză dizabilitatea înţeleasă ca incapacitate şi pune în lumină aptitudinile celor care se întîmplă să fie încadraţi în acestă categorie. Pentru că vorbeşte despre determinarea celor care încearcă să anuleze bariere sociale şi care duc o luptă „la vedere” pentru a schimba mentalităţi în România. Pentru că aduce în faţă oameni care se străduiesc, fiecare după puteri, să îşi redefinească statutul pe platforma egalităţii de şanse. Şi pentru că vorbeşte despre oamenii, instituţiile şi societăţile care susţin persoanele cu dizabilităţi în mod echilibrat şi onest, pentru care solidaritatea, empatia sau implicarea într-o cauză bună sînt valori ce ţin de o anume inteligenţă a sufletului.

Cum reuşeşte Gala (măcar încearcă) toate aceste lucruri? Printr-o campanie de informare prin toate media partenere ale proiectului (campanie ce se derulează chiar în acestă perioadă) şi printr-o întîlnire a celor „aleşi” care va fi transmisă pe TVR pe 3 decembrie, la orele 15.   

Pînă revin pe subiect, cu poveşti mai nuanţate şi cu mai multe personaje,  puteţi arunca un ochi pe pagina Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, pentru a-i cunoaşte pe oamenii extraordinari care au intrat în competiţia de anul acesta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: