♪ Cvartetul Ad Libitum – trecut şi prezent

Cvartetul Ad Libitum a fost, în ultimii ani, unul din cele mai apreciate ansambluri de muzică de cameră din ţară. Cu o poveste remarcabilă, care începe încă din 1988, în Iaşi, grupul şi-a cîştigat notorietatea în timp, obţinînd mai multe premii cu greutate şi susţinînd recitaluri pe scene renumite ale lumii.

Anul trecut, cvartetul Ad Libitum a traversat o perioadă extrem de dificilă, la dispariţia violonistului Adrian Berescu, victimă a unui teribil accident. Cunoscut ca făcînd parte din elita violoniştilor din ţară, dar şi ca un om pasionat de motocicletă, Adrian Berescu era descris de prietenii săi ca fiind un tip nonconformist, modest, echilibrat, sfătuindu-i cu fiecare ocazie pe ceilalţi motorişti să aibă o conduită corectă în trafic.

„Vioara şi motocicleta seamănă. Pentru amîndouă îţi trebuie nervii tari, talent, dedicaţie şi pot fi vii în mîinile care trebuie. Fiecare dintre ele poate fi considerată o bucată de lemn sau una de fier, dar uite ce pot face”. ♫

De anul acesta, Cvartetului Ad Libitum i s-a alăturat violonistul Alexandru Tomescu, pe care îl apreciez foate mult şi despre care am mai scris pe blog primăvara trecută, cînd am fost la concertul lui din Iaşi, concert cu care a deschis turneul Stradivarius.

În noua formulă cvartetul porneşte cu un suflu nou şi cu o prezentare foarte appealing, care îmbină foarte frumos modernul şi clasicul. Îmi place mult noua imagine, extrem de promiţătoare, a cvartetului. Şi noua formulă – din întîlnirea unor asemenea nume mari (ceea ce se traduce prin: artişti extraordinari) nu pot ieşi decît lucruri măreţe.

În seara aceasta Ad Libitum concertează la Filarmonica din Iaşi; avem bilete şi abia aştept să ajungem. Să văd şi eu cum stă treaba cu oraşul îngropat în zăpadă 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: