Toamnă la Castelul Sturdza | Miclăușeni, Iași

La cîțiva kilometri de Iași, ascuns într-o pădure deasă, se află Castelul Sturdza de la Miclăușeni. O clădire somptuoasă trecută prin incercări grele ale istoriei. Construit cu mult rafinament prin 1900, castelul și-a păstrat aerul nobiliar deși a trecut prin două războaie. În vremurile bune, familia Sturdza deținea în castel mai multe colecții de artă, sculpturi din marmură italiană, armuri, mobilier din lemn de preț și o bibliotecă cu peste 60000 de cărți. Aici organizau frecvent seri culturale și aveau invitați de vază precum George Enescu și Vasile Alecsandri. Din păcate, odată cu primul război mondial a început și declinul frumoasei clădiri. A devenit refugiu pentru soldații răniți, cu timpul clădirea a fost devastată, colecțiile furate și interiorul vandalizat. În cel de-al doilea război mondial soldații ascunși în castel s-au încălzit iarna arzînd în sobă cărți vechi și de 600 de ani, din imensa bibliotecă. Comuniștii au contribuit și ei semnificativ la distrugerea clădirii.
Acum se fac eforturi mari pentru restaurarea castelului și ar fi grozav dacă ar reuși să-i refacă și interiorul cît mai fidel.


Noi am avut parte de un tur ghidat în castel și a fost spectaculos și tulburător de-a dreptul. Te încearcă toate emoțiile cînd treci prin istoricul crud al unui loc atît de frumos.
Una peste alta, un spațiu de poveste. Parcul dendrologic creat de sturdzeni în jurul castelului s-a transformat într-o pădure care a ascuns multe mistere de-a lungul deceniilor.

Castelul Sturza – merită văzut și povestit!

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: