„YES, I CAN!” | Ziua Internațională a Persoanelor cu dizABILITĂȚI

„YES, I CAN!” este mesajul meu cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu dizABILITĂȚI 🙂 și cred că ar fi un mesaj foarte bun pe care să și-l asume oricine, în oricare din zilele de peste an. De fiecare dată, pe 3 decembrie, este pusă în discuție nevoia egalității de șanse în societate și dreptul la o viață demnă, independentă a persoanelor cu dizabilități de la noi și din întreaga lume.

În mass-media sînt promovate tot mai des abilitățile și potențialul persoanelor cu dizabilități prin modele de reușită. Există și statistici care arată că în cîmpul muncii persoanele cu dizabilități pot da un randament mai mare față de majoritate prin determinare și prin nevoia de autodepășire a limitărilor fizice sau mentale. Cu toate astea, facem pași greoi spre o societăte incluzivă.

Anumite aspecte pozitive există și trebuie dezvoltate. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să direcționăm lucrurile pe drumul cel bun. Personal, iau atitudine cînd mă confrunt cu nedreptăți și știu că pot schimba lucrurile, mai ales de cînd sînt utilizator de scaun rulant. Și am văzut că SE POATE, motiv pentru care am și înființat Asociația euRespect. Toți ar trebui să luăm atitudine în fața injustițiilor, nu doar să asistăm consternați la felul în care se desfășoară lucrurile, în orice privință.

Cu timpul, sper să tindem totuşi spre o societate incluzivă bazată pe Respect, care să înțeleagă că diversitatea înseamnă plus-valoare. Nu în ultimul rînd, ar trebui să fim conștienți de faptul că, dincolo de dizabilitățile cu care se nasc anumite persoane, nimeni nu este ferit de imprevizibilul vieții. Oricine, oricînd, poate intra într-o clipă în categoria persoanelor cu dizabilități. Bătrînețea, în sine, devine la un moment dat imobilizantă, accidente sînt la tot pasul și scenariile pot fi enumerate la nesfîrșit. Tocmai de aceea este nevoie de schimbarea perspectivei asupra dizabilității. Trebuie investit mai mult în infrastrucra de acces şi în crearea de oportunități pentru ca fiecare să poată beneficia de dreptul său de a fi cetățean activ.

Dincolo de mesajul de awareness, ziua de azi este şi despre bucuria vieții 🙂 Aşadar, 🥂!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: