Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizaţii

Am fost la Palatul Culturii din Iași la una dintre cele mai interesante expoziții din cîte am văzut: „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizaţii preistorice”.
Civilizația Cucuteni este mai veche decît cea a Egiptului Antic, a trăit din 5.200 pînă în 3.200 î. e. n. și a fost descoperită pe teritoriul țării noastre (!!) în 1884 la Cucuteni, o localitate din apropierea Iașiului.
Expoziția a fost aranjată sistematic, pe etape evolutive ale culturii cucuteniene și mi s-a părut grozavă senzația de proiectare în timp, printre exponate vechi de mii de ani, printre vasele pictate cu motive specifice spiralate, statuete antropomorfe, zoomorfe, unelte din silex și multe alte detalii despre existența unei lumi dispărute.
Ceramica din cultura Cucuteni este unică și precedă chiar cultura chineză, doar cu vreo 1000 de ani 
Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.
Ar trebui să valorificăm mai mult din punct de vedere turistic simobilistica și tot ce reprezintă Cucuteni la nivel național. Expoziția e itinerantă și anual se organizează tîrgul de ceramică „Cucuteni 5000”, dar potențialul mi se pare muuult mai mare.
Ca idee, Noua Zeelandă și-a dezvoltat o întreagă strategie turistică avînd ca brand național o frunză de ferigă – o anumită specie endemică – și are mega succes. Avem și noi o frunză, o specie anonimă luată de la alții, pe cale să se ofilească 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: