Odată cercetaş – întotdeauna cercetaş!

Astăzi – 1 August – este celebrată la nivel internațional Ziua Eşarfei de Cercetaş (World Scout Scarf Day) ce are ca scop promovarea cercetăşiei şi a ideii: 𝗢𝗱𝗮𝘁ă 𝗰𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮ş – î𝗻𝘁𝗼𝘁𝗱𝗲𝗮𝘂𝗻𝗮 𝗰𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮ş!

Pe la începutul liceului am intrat şi eu în lumea cercetăşiei în Tulcea. Am participat la diverse acțiuni interesante, am legat prietenii şi am învățat lucruri utile în campurile cercetăşeşti (orientare cu hartă şi busolă, jocuri în echipe, tehnici de supraviețuire, acțiuni sociale). Campul Național din Tecuci în care mi-am depus jurămîntul de cercetaş, acela de credință față de țară şi promisiunea „să-mi ajut aproapele în orice moment” şi-a cam pus amprenta pe sufletul meu. De atunci, m-am străduit mereu ca deciziile şi acțiunile mele să fie într-o conduită cercetăşească. Din decalogul de etică al cercetaşului mi-a rămas cea mai întipărită în minte ultima lege: „Cercetaşul se străduieşte să facă în fiecare zi o faptă bună, oricît de neînsemnată ar părea ea.”
La momentul respectiv mi s-a părut că este cea mai importantă promisiune dintre celelalte şi încă mai cred asta. Binele practicat zilnic poate deveni o trasatură de caracter a fiecăruia şi poate transforma în sens pozitiv lumea acelora care îl practică şi a celor din jur. Nu-s deloc de neglijat nici celelalte legi, le găsiți aici, pe site-ul scout.ro
Dacă ar adera cît mai mulți tineri la valorile cercetăşiei, sînt convins că s-ar forma nişte generații cu mentalitate solidă şi cu spirit de inițiativă care ar ridica societatea noastră la un alt nivel.
Cred că e şi datoria părinților să mai scoată copiii din fața ecranelor şi să-i ghideze din timp spre activități constructive.

Foarte interesant este şi istoricul cercetăşiei de la noi. Prima organizație locală cercetăşească din România a fost înființată sub decret regal în anul 1915, în Tecuci şi a avut ca scop „educaţia morală şi fizică a tineretului şi pregătirea viitoarelor generaţii pentru înălţarea neamului şi binele patriei”. Asociația avea 150 de membrii la înființare, un Comitet de onoare din care făcea parte şi Regele Carol al II-lea, care avea 22 de ani pe atunci şi un Comitet de patronaj format din personalități publice. Tinerii cercetaşi au avut şi un rol semnificativ în cele două Războaie Mondiale, unul unul fiind consemnarea evenimentelor de război în jurnale. În România a fost construită şi prima statuie de bronz a cercetaşului la Tecuci, în 1925, care a fost distrusă de comunişti şi refăcută identic după ’89. În Tecuci are loc anual întîlnirea centrelor locale de cercetaşi din țară, la care am participat şi eu, acțiune în care noile generații de cercetaşi îşi depun jurămîntul la Statuia Cercetaşului.

În colajul foto:
Eu cu Robert la Festivalul Luminii organizat de Cercetaşii Marini la Jurilovca. Mulțumiri pentru eşarfă şi badge! 🙂 / Statuia Cercetaşului din Tecuci / Cercetaşi la depunerea jurămîntului în Tecuci.

http://www.scout.ro

#VisitJurilovca #DeltaDunării #Tulcea #CercetaşiiRomâniei #CercetaşiiMarini #ScoutScarfDay

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: