Persoanele cu dizABILITĂȚI au dreptul la vot

❗️Persoanele cu dizABILITĂȚI au dreptul la vot și trebuie să beneficieze de un mediu accesibilizat pe a-și exercita acest drept.

Săptămîna aceasta am transmis o adresă către Primăria Municipiului Iași prin care am solicitat respectarea „Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap” în contextul alegerilor prezidențiale. Am subliniat nevoia accesibilizării secțiilor de vot, a transmiterii unei circulare către responsabilii cu organizarea alegerilor la nivel local și am atras atenția asupra situațiilor discriminatorii de la sesiunile de vot precedente.

Am fost plăcut surprinși de promptitudinea răspunsului pe care l-am primit în doar două zile din partea Consiliului Local și de atenția manifestată în adresă referitoare la aspectele subliniate de noi. Ni s-a comunicat faptul că s-au depus toate diligențele necesare în vederea accesibilizării secțiilor de vot din Iași și, de asemenea s-au făcut în scris „recomandări imperative” către Inspectoratul Școlar Județean și către toate instituțiile în a căror sedii se organizează secții de votare, unde au fost instalate rampe de acces, mai puțin în secțiile 97-100 care se află la etajul Școlii Gimnaziale „G. Coșbuc”.
Totodată, ni s-a transmis faptul că au fost deja confecționate 60 de cabine de vot adaptate persoanelor cu dizabilități locomotorii, dimensionate și marcate corespunzător.

Dincolo de aceste inițiative încurajatoare, în baza unei hotărîri la nivel național, anul acesta persoanele cu dizabilități – cu mobilitate redusă – au dreptul să voteze la ORICE secție de vot care este adaptată, ori în anii precedenți exista obligativitatea de a vota numai la secțiile arondate acestora.

În adresa noastră am atras atenția și asupra nevoii de accesibilizare a secțiilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere, de vorbire și de auz, dar nu am primit nici o mențiune în această privință.

Vă încurajăm să mergeți la vot și să ne comunicați dacă întîmpinați impedimente de acces în procesul votării!

#VotAccesibil #HaiLaVot #VotezDeciContez #Accesibilitate=#ViațăActivă
#SusținemIncluziunea #IncluziuneaContează

www.euRespect.ro

» FB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: