Marșul Pietonilor și Bicicliștilor de duminică a fost extraordinar!

🚶🏻‍♀🧑🏻‍🦯👩‍🦽🚴 Pe un frig năprasnic am ieșit o mulțime de oameni în stradă în scaune rulate, nevăzători cu bastoane albe, părinți cu copii în cărucioare, vîrstnici, utilizatori de biciclete/trotinete și reprezentanți ai curierilor pe biciclete.

Vrem ca Primăria Municipiului Iași să înțeleagă că demersul nostru este unul onest, prin care semnalăm o problemă reală și urgentă. O mulțime de accidente au avut loc pe trotuarele pe care sînt benzile roșii pentru biciclete și vor avea loc în continuare dacă nu se ia rapid măsura desființării acestor benzi de pe trotuare. Realitatea de zi cu zi ne arată că este periculos și nefiresc să coexistăm pietoni și bicicliști pe trotuare, indiferent cît de educați am fi. Bicicleta este vehicul și este nevoie de un spațiu separat de traficul pietonal pentru a se circula în siguranță.

Trotuarele sînt pentru pietoni, spații de socializare, spații pe care să te bucuri de oraș, în tihnă cu cei dragi, spații care acum sînt îngustate de benzile roșii înducînd un sentiment continuu de nesiguranță pentru toți cei mai sus menționați. Ce o fi în sufletul mamelor cu copii cu autism, copii care nu au percepția pericolului și se pot accidenta oricînd intrînd pe banda pentru biciclete? Cum se descurcă batrînii singuri cu probleme locomotorii și vedere să meargă la magazin pentru alimente fiind nevoiți mereu să se intersecteze în drumul lor cu aceste benzi? Dar nevazătorii care sînt constrînși să se descurce și ei cum pot pe trotuarele pline de pericole, pe care ar fi trebuit să existe trasee tactile pentru a putea participa independent la viața socială?

Soluțiile sînt simple, cunoscute și pot fi extrem de eficiente dacă sînt implementate cu determinare. Vrem doar ca decidenții noștri să privească cu empatie dificultățile cu care ne confruntăm, pietoni și bicicliști, afectați zilnic de prezența benzilor pe trotuare. Să ne aculte, să ne înțeleagă și să ia măsurile potrivite care vor veni cu siguranță în beneficiul tuturor. Orașe europene aflate în aceeași situație au conștientizat problema și au implementat deja programe întregi de eliberare a trotuarelor și de înființare a pistelor adecvate pe carosabil.

Mihai Chirica | Daniel Juravle

#IașulIubeștePiietoniiȘiBicicliștii#IașulAccesibilPentruToți

euRespect | APTA – Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași

Vezi aici întreg albumul FOTO ☝️

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: