Născut liber

Posted in euRespect, Evenimente, Lucruri importante with tags on februarie 11, 2019 by Alex

În fiecare an TNL-IASI organizează Gala Tinerelor Valori în cadrul căreia sînt premiați tineri care se remarcă prin realizări în diferite domenii. Sîmbătă am urcat şi eu pe scena Galei şi a fost onorant să mă aflu printre oameni implicați în antreprenoriat, arte, sport, educație, implicare socială, care au investit timp şi efort în proiecte care să aducă plusvaloare în societate.

Asta am înțeles şi noi că trebuie să facem atunci cînd am înființat Asociația euRespect, să ne implicăm direct în comunitate şi prin inițiative concrete să apropiem tot mai mult societatea noastră de standarde cu adevărat europene.

„Născut liber” liber este distincția pe care am primit-o şi las aici și motivația organizatorilor, care îmi dă încredere să continui cu o mai mare determinare activitatea mea și a euRespect-ului 🙂

„Premiul emblemă al Galei Tinerelor Valori ajunge, ca de fiecare dată, la o persoană cu spirit liber, a cărei libertate de gîndire, trăire și simțire devine inspirație pentru noi toți. Un astfel de model este laureatul următoarei categorii, un om pentru care optimismul este un stil de viață.
În urma unui accident care l-a adus în scaun rulant, nu a renunțat să vadă frumusețea vieții. Este fondator al Asociației euRespect, activ implicat în dezvoltarea de proiecte responsabile și susținător al facilitării persoanelor cu dizabilități la o viață frumoasă.
Asociația sa „euRespect” şi-a propus să aibă în vedere grupurile defavorizate, intergrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi, respect pentru mediu şi pentru iniţiativele ecologice, organizarea şi implicarea în activităţi studenţeşti, încurajarea toleranţei şi a ajutorului reciproc. Asociația încurajează VOLUNTARIATUL, deoarece este mijlocul prin care tinerii pot participa activ la schimbările pozitive din comunitatea lor, valorificîndu-şi aptitudinile, curajul şi ideile îndrăzneţe, creativitatea şi abilităţile de comunicare.
De altfel, prin tot ceea ce face, premiantul nostru este un simbol al motto-ului ”Impossible is nothing!”.

Mulțumesc tare mult, Costel Alexe & TNL – Iaşi! Vă felicit pentru eveniment!

Reclame

Povestea accesibilizării instituției CAS Iaşi

Posted in euRespect, Lucruri importante with tags , , , on februarie 8, 2019 by Alex

Astfel de reuşite îmi dau mie încredere că schimbarea în bine e posibilă și este loc de progres în țara asta. E drept, într-un ritm mai lent, dar, cu implicare cetățenească, insistențe și presiuni, se poate întrezări un viitor mai bun.

Se întîmpla că, pe la începutul verii lui 2016, nu mi s-a permis accesul în parcarea Casei de Asigurări de Sănătate Iași pentru a coborî din mașină cu scaunul rulant, pe motiv că „aici parchează doar barosanii de la CAS”. De aici mai departe a urmat un schimb de sesizări și răspunsuri oficiale cu conducerea CAS care, după aproape doi ani, au rezultat cu accesibilizarea instituției pentru persoanele cu dizabilități. Nu existau nici rampe de acces, nici parcare adaptată, iar sistemul de depunere a dosarelor pentru îngrijiri la domiciliu era extrem de greoi, reținînd aparținătorii beneficiarilor ore în șir la o coadă interminabilă la fiecare început de lună.

Am înaintat o sesizare și către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași – instituția responsabilă cu controlul accesibilizărilor și sancționarea în astfel de situații – care a realizat o anchetă la CAS, în urma căreia „s-au constatat deficiențe în privința respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități în conformitate cu Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”. Cei de la AJPIS m-au impresionat prin promptitudinea lor. În cîteva ore de la depunerea sesizării mele prin mail mi-au comunicat un număr de înregistrare, iar după un timp relativ scurt (21 de zile) au revenit cu răspunsul referitor la anchetă, ce conținea inclusiv un număr al procesului verbal încheiat  situația CAS Iași „prin care s-au dispus măsuri de remediere a neregulilor constatate”.

Aşadar, după 2 sesizări către CAS în doi ani diferiți, una către Inspecția Socială, o anchetă şi un director schimbat s-au găsit resurse pentru accesibilizarea instituției şi bunăvoință față de utilizatorii de scaun rulant care le calcă pragul. Am ataşat ultimei sesizări şi Normativul NP 051/2012 privind adaptarea clădirilor civile şi a spațiului urban la nevoile persoanelor cu dizabilități şi se pare că au ținut cont de standardele oficiale.

În momentul de față există 3 locuri de parcare special adaptate în cadrul instituției, o rampă de acces în fața clădirii şi una în spate spre birouri, indicatoare către căile de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, iar gardianul are o conduită respectuasă, oferind ajutor la nevoie cu deschiderea porții şi indicînd locul potrivit de parcare. Dincolo de adaptări, s-a simplificat semnificativ procedura de depunere a dosarelor de îngrijiri la domiciliu, un alt aspect semnalat în sesizări.

În concluzie, trebuie să abordăm o atitudine pro-activă noi, societatea civilă şi să ne implicăm direct atunci cînd autoritățile sînt inerte sau cînd e cazul unei nedreptăți. Criticile de pe margine şi aşteptarea ca soluțiile să vină din partea statului nu rezolvă nimic.

Încurajez pe oricine să ia atitudine cînd situația o cere, aşa că las AICI pe blog, pentru inspirație, sesizările trimise către autorități, împreună cu răspunsurile primite.

#PersoaneCuDizABILITĂȚI #IaşulAccesibil
#Accesibilitate=#ViațăActivă
#IncluziuneaContează | euRespect
www.euRespect.ro

Compania de Transport Public Iași ia atitudine

Posted in euRespect, Lucruri importante with tags , , , on februarie 7, 2019 by Alex

Se vede deja că se ia atitudine în urma dezbaterii Iasi – un oras accesibil tuturor ce a avut loc la Primăria Municipiului Iași. La doar cîteva ore după întîlnirea autorităților locale cu persoanele cu dizABILITĂȚI, Compania de Transport Public Iasi a transmis un mesaj de informare detaliat în privința mijloacelor de transport accesibilizate. Totodată, a adus la cunoștința publicului faptul că există microbuze adaptate puse la dispoziția persoanelor cu dificultăți locomotorii.

Observ în ultimul timp și o îmbunătățire în comunicarea cu publicul. Pe pagina CTP de Facebook răspund prompt întrebărilor, cu explicații clare pe fiecare subiect.
Mă bucur să văd că se ține cont de importanța conduitei șoferilor și a controlorilor, încurajînd publicul să reclame orice comportament neadecvat.

Între răspunsurile date publicului, CTP a menționat și că „toți șoferii au participat la ședințele de pregătire profesională privind procedura de acces în mijloacele de transport a persoanelor cu dizabilități, pe rampa autobuzelor din dotare.”

Redau mesajul integral al CTP:
„Toate cele peste 140 de autobuze, care deservesc traseele operate de către Compania de Transport Public Iași, sînt adaptate pentru persoanele cu dizabilități, accesibilizarea transportului în comun fiind o prioritate a instituției Primăria Municipiului Iași.
În această perioadă, în Depoul Gară al #CTPIași sînt efectuate probe tehnice pentru introducerea unui sistem de urcare și coborîre din vagon a persoanelor cu dizabilități.

Pe lîngă autobuze, instituția noastră pune la dispoziția călătorilor din această categorie microbuze prevăzute cu rampe speciale pentru transportul acestora de la domiciliu la destinație și retur.

Acest serviciu este accesibil doar la cerere, iar persoanele interesate pot trimite solicitări, cu cel puțin 24 de ore înainte, la adresa de e-mail exploatare@sctpiasi.ro și la TelVerde – 0800 110 427.”

Eu cunosc din teren cum se călătorește cu noile autobuze adaptate din Iași și într-adevăr se circulă bine. Odată cu promovarea acestor facilități, șoferii trebuie să se obișnuiască cu prezența mai mare a persoanelor cu dificultăți locomotorii în mijloacele de transport, iar publicul trebuie mai bine informat în privința importanței respectării spațiului rezervat persoanelor cu dizabilități.

Trebuie pus accentul și pe accesibilizarea pentru persoane cu deficiențe de vedere și de auz, dar acest aspect a fost subliniat la dezbaterea la care am participat la Primăria Iași, așadar, rămîne să vedem măsuri luate în acest sens.

#PersoaneCuDizABILITĂȚI #IaşulAccesibil
#Accesibilitate=#ViațăActivă
#IncluziuneaContează
www.euRespect.ro

Accesibilitate = Viață Activă | Iași

Posted in euRespect, Evenimente, Lucruri importante with tags , , , on februarie 6, 2019 by Alex

Dezbaterea de ieri Iasi – un oras accesibil tuturor ce a avut loc la Primăria Municipiului Iași a fost una constructivă, cum am și sperat să fie şi a contat mult în conştientizarea autorităților locale în privința necesității accesibilizării oraşului Iaşi pentru persoanele cu dizabilități.

Este prima dată cînd vin la masa de discuții persoane cu diferite tipuri de dizABILITĂȚI împreună cu reprezentanți ai majorității instituțiilor responsabile cu protecția socială (DGASPC, DAS, AJPIS), reprezentanți ai Poliției Locale şi ai Primăriei Iaşului, fiind prezent şi primarul oraşului.

Am discutat despre situația accesibilizării stradale, care în momentul de față este parțială, în multe cazuri rampele fiind neconforme și s-a pus în discuție accesibilizarea pietonalelor cu striații la nivelul solului și semnale acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

În sală a fost și un interpret al limbajului mimico-gestual pentru cei cu deficiențe cu auz și vorbire. Pe acest aspect s-a constatat că instituțiile nu au interpreți și există dificultăți mari de comunicare dar se vor căuta căi de soluționare a lipsei interpreților.
În privința transportului public s-au subliniat și aici anumite probleme care au fost luate în considerare de autorități, cu mențiunea că noile mijloace de transport sînt deja adaptate și tramvaiele electrice ce vor fi achiziționate vor fi complet accesibilizate.

În instituțiile publice mai sînt de remediat multe aspecte, dar, odată ce am deschis această cale de comunicare, mai directă, prin această dezbatere, sper că vor ține mai mult cont de necesitățile noastre.

În ultimii 11 ani, de cînd sînt utilizator de scaun rulant în Iași am văzut că lucrurile au evoluat pozitiv pe accesibilizare. Totuși, mai este FOARTE mult de lucru și e bine că am găsit deschidere din partea autorităților locale. Pînă și Poliția Locală și-a asumat ca prioritate pentru 2019 monitorizarea locurilor de parcare special adaptate și sancționarea șoferilor ce le ocupă ilegal.

Vom continua prin Asociația euRespect să ne implicăm direct pentru a aduce orașul la standarde europene, iar acum că îi avem prieteni și pe cei de la Dizab-Tin-Act Iași sperăm ca împreună să fim o voce mai puternică în susținerea incluziunii sociale în Iași. Ne-am alăturat și proiectului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020 și ne dorim ca împreună cu autoritățile locale să putem aduce un suflu proaspăt orașului.

Dezbaterea a fost susținută de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale și a fost realizată în cadrul proiectului „Dizab-Tin-Act – Tineri activiști pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”.
Felicitări pentru inițiativă!

#PersoaneCuDizABILITĂȚI #IaşulAccesibil
#Accesibilitate=#ViațăActivă
#IncluziuneaContează

Iași – un oraș accesibil tuturor

Posted in euRespect, Lucruri importante with tags , , , on februarie 4, 2019 by Alex

Mîine, 5 februarie 2019, începînd cu orele 11:00 în sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, vom participa la dezbaterea „Iași – un oraș accesibil tuturor”.

„Scopul evenimentului este de a aduce în atenția instituțiilor publice importanța accesibilizării orașului pentru ca persoanele cu dizabilități să ducă o viață autonomă, să fie cetățeni activi ai comunității și să aibă o calitate a vieții corespunzătoare”.

Vom veni şi noi cu idei şi inițiative, astfel încît să încurajăm conturarea unei viziuni unitare în privința accesibilizării infrastructurii publice a Iaşului, cît şi în privința accesului în instituțiile publice ale oraşului.

Astfel de dezbateri sînt mereu binevenite şi sperăm ca în urma discuțiilor de mîine să rezulte acțiuni concrete care să transforme Iaşul într-un oraş cu adevărat accesibil tuturor.

Dezbaterea este inițiată în cadrul proiectului Dizab-Tin-Act Iași.

>> Pagina eveniment

#PersoaneCuDizABILITĂȚI #IaşulAccesibil
#Accesibilitate=#ViațăActivă
#IncluziuneaContează

Drumul spre Mănăstirea Hadâmbu II

Posted in Călătorii, Evenimente with tags , on ianuarie 29, 2019 by Alex

Cîțiva prieteni, 3 scaune rulante, o mașină și un drum de poveste. De data asta am surprins atmosfera fabuloasă de pe dealul Mănăstirii Hadâmbu pe un cer senin, spre înserat.

Să vadă și alții cu ochii lor minunea 

27 ianuarie 2019

Această prezentare necesită JavaScript.

Spectacol în alb de chiciură

Posted in Călătorii, Efemeride on ianuarie 26, 2019 by Alex

Cum să petreci mai frumos o zi cu proful de meteorologie altfel decît în condiții climaterice de excepție 

Dacă aș spune că ziua de azi ne-a încîntat cu niște peisaje hibernale de basm, aș fi prea puțin expresiv. Trebuie să fii acolo să asculți liniștea, să respiri aerul înghețat, să stai lîngă stejarii albiți de chiciură și să vezi cum pare că a încremenit timpul ca să înțelegi pe deplin. Urcarea spre Mănăstirea Hadâmbu – din apropierea Iașului – oferă în orice anotimp o perspectivă grozavă asupra văii și a satelor din depărtare, dar astăzi natura a întrecut orice așteptare.

Mulțumesc frumos, Lucian, pentru ieșirea de azi! O plăcere să schimbăm idei cu așa peisaje înaintea noastră și mereu o bucurie să-mi amintesc de facultate.

26 ianuarie 2019