Consultări pentru Strategia de Tineret a Municipiului Iași 2020-2030

Posted in euRespect, Evenimente, Lucruri importante with tags on decembrie 12, 2019 by Alex

Consultări cu asociațiile de tineret și instituțiile publice pentru Strategia de Tineret a Municipiului Iași 2020-2030 în cadrul programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020 la Primăria Municipiului Iași.

Ne dorim ca în următorii ani Iașul să devină un oraș incluziv, în care tinerii cu dizABILITĂȚI să beneficieze de oportunități în mod egal cu toți tinerii, să participe activ în viața comunității, să-și descopere potențialul și să fie tot mai implicați în dinamica orașului. Prin Asociația euRespect vom continua să punem accentul pe importanța infrastructurii de acces, care are un rol esențial în dezvoltarea vieții sociale a tinerilor, vom iniția proiecte care să angreneze tinerii cu și fără dizabilități în acțiuni comune și vom ținti mereu spre o colaborare bună cu instituțiile ieșene.

Elaborarea Strategiei este un proces inițiat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – #FONTIS, a cărei membră este și #euRespect.

#rISeUp #Iași #CredeÎnOrașulTău #ICTR
#Accesibilitate=#ViațăActivă
#IncluziuneaContează | Alex Luchici
www.euRespect.ro

» FB

Poveste din Aeroport

Posted in Efemeride, euRespect, Evenimente with tags on decembrie 9, 2019 by Alex

Pe 3 decembrie, chiar de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități am găsit un cadou în parcarea adaptată a Aeroportului Iași.

Flash-back: la început de an, în martie, nici nu existau locuri de parcare adaptate, dar după ce am sesizat Conducerea Aeroportului și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași – care a făcut o anchetă și a constatat neregulile – au reușit să accesibilizeze parțial parcarea aeroportului.

După mai bine de 8 luni au fost făcute doar marcajele pe sol, lipsesc indicatoarele verticale cu semnul specific, de-abia găsești un gardian căruia să-i arăți legitimația albastră ca să deschidă bariera să poți ieși din parcare și, peste toate, parcării adaptate i s-a atribuit și un rol multifuncțional, e și spațiu de colectare a gunoaielor.

Nu aș fi scris despre povestea asta, am sperat că este o situație nefericită de moment, dar sîmbătă, la 4 zile după ce am făcut fotografia asta, același container, golit de data asta, era fix în aceeași poziție, pe unul din locurile de parcare adaptat.

E o imagine tristă, reprezentativă pentru țara asta, aici și în alte nenumărate cazuri se reflectă indiferența față de nevoile celuilalt, lipsa de educație civică, lipsa bunului simț elementar, nepăsarea în fața riscului unei amenzi și alte aspecte prea bine cunoscute deja. Cu toate astea, știu că putem mai bine de atît și mă încăpățînează mai tare, am devenit neobosit în scrisul de sesizări, mai ales după ce am avut cîteva experiențe cu rezultate pozitive. Obișnuiesc să mobilizez și instituțiile de control, care sînt cam amorțite dacă cetățenii nu le dau de treabă și mi-e tot mai limpede că doar așa o să ne vindecăm ca țară. Cînd o să învățăm să ne pese mai mult de soarta noastră ca o comunitate, cînd nu o să privim doar ‘neputincioși’ în fața nedreptăților, cînd a lua atitudine o să devină reflex de bună conduită. Mecanismele astea sînt la îndemîna tuturor, voință să fie!

Am mai trimis astăzi o adresă Conducerii Aeroportului în care am semnalat cele de mai sus și vreau să cred că se vor găsi soluții pentru rezolvarea problemelor. Vedem.

Atașez aici și sesizarea mea.

#AeroportIași
#Accesibilitate=#ViațăActivă
#IncluziuneaContează
euRespect » www.euRespect.ro

» FB

Gala Caritabilă Nemo

Posted in euRespect, Evenimente, Lucruri importante on decembrie 7, 2019 by Alex

Gala Caritabilă Nemo – un eveniment generos, organizat de prietenii de la Asociația „Mă Bucur de Viață” pentru a strînge fonduri în vederea susținerii activității Centrului regional de recuperare pentru copii cu afecțiuni neuro-motorii ‘Vasile Andrei’ din Galați.

Asociația este înființată de doi părinți tineri care au ei înşişi un băiețel cu paralizie cerebrală – care e un luptător şi tare simpatic! Centrul de recuperare a fost pus pe picioare prin eforturi imense şi din dorința de a oferi tratamente de calitate copiilor şi sprijin familiilor acestora. Cum sprinijin din partea statului nu există, salariile terapeuților, cheltuielile administrative şi de achiziții sînt susținute din donații şi sponsorizări, resurse care se epuizează repede însă nevoia de tratament a copiilor este continuă.
Vă încurajez să faceți o donație pentru a susține acest demers nobil şi să transmiteți şi mesajul mai departe.

Susțineți cauza, orice donație e binevenită!
Detalii despre Gală şi Centrul de recuperare.

Felicitări tuturor oamenilor de bine implicați în acest proiect! 👏

#ÎmpreunăPentruComunitate #ImplicareaFaceDiferența

» FB

Buletin de #CetățeanResponsabil

Posted in Efemeride, Lucruri importante on noiembrie 10, 2019 by Alex

La secția de vot nr. 2 din Iaşi, unde votez eu, nu a ajuns nici una din cele 60 de cabine de vot accesibilizate, spațioase, promise de Consiliul Local, aşa că am fost nevoit să mă înghesui puțin cu scaunul rulant, dar nu pot fi supărat, am avut o rampă perfectă la intrare 👍 Pentru prima dată, în ultimele 4 sesiuni de vot. 

10 nov 2019 

#CetățeanResponsabil
#AlegeriPrezidențiale #VotezDeciContez

» FB

Persoanele cu dizABILITĂȚI au dreptul la vot

Posted in euRespect, Evenimente, Lucruri importante on noiembrie 9, 2019 by Alex

❗️Persoanele cu dizABILITĂȚI au dreptul la vot și trebuie să beneficieze de un mediu accesibilizat pe a-și exercita acest drept.

Săptămîna aceasta am transmis o adresă către Primăria Municipiului Iași prin care am solicitat respectarea „Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap” în contextul alegerilor prezidențiale. Am subliniat nevoia accesibilizării secțiilor de vot, a transmiterii unei circulare către responsabilii cu organizarea alegerilor la nivel local și am atras atenția asupra situațiilor discriminatorii de la sesiunile de vot precedente.

Am fost plăcut surprinși de promptitudinea răspunsului pe care l-am primit în doar două zile din partea Consiliului Local și de atenția manifestată în adresă referitoare la aspectele subliniate de noi. Ni s-a comunicat faptul că s-au depus toate diligențele necesare în vederea accesibilizării secțiilor de vot din Iași și, de asemenea s-au făcut în scris „recomandări imperative” către Inspectoratul Școlar Județean și către toate instituțiile în a căror sedii se organizează secții de votare, unde au fost instalate rampe de acces, mai puțin în secțiile 97-100 care se află la etajul Școlii Gimnaziale „G. Coșbuc”.
Totodată, ni s-a transmis faptul că au fost deja confecționate 60 de cabine de vot adaptate persoanelor cu dizabilități locomotorii, dimensionate și marcate corespunzător.

Dincolo de aceste inițiative încurajatoare, în baza unei hotărîri la nivel național, anul acesta persoanele cu dizabilități – cu mobilitate redusă – au dreptul să voteze la ORICE secție de vot care este adaptată, ori în anii precedenți exista obligativitatea de a vota numai la secțiile arondate acestora.

În adresa noastră am atras atenția și asupra nevoii de accesibilizare a secțiilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere, de vorbire și de auz, dar nu am primit nici o mențiune în această privință.

Vă încurajăm să mergeți la vot și să ne comunicați dacă întîmpinați impedimente de acces în procesul votării!

#VotAccesibil #HaiLaVot #VotezDeciContez #Accesibilitate=#ViațăActivă
#SusținemIncluziunea #IncluziuneaContează

www.euRespect.ro

» FB

Workshop-ul #SusținemIntegrarea

Posted in euRespect, Evenimente on noiembrie 3, 2019 by Alex

În workshop-ul #SusținemIntegrarea studenții de la specializarea Asistență Socială – Anul III, din cadrul Universității „Alexandru I. Cuza” din Iași au trăit diferite situații din viața unei persoane cu dizabilități cu ajutorul unor jocuri interactive, avînd ca scop creșterea gradului de conștientizare și de implicare a comunității în integrarea socială a persoanelor cu dizABILITĂȚI.

Într-o atmosferă participativă, destinsă, tinerii au căpătat noi cunoștințe despre viața persoanelor cu dizabilități în societatea noastră, despre importanța accesibilității în procesul de integrare și despre potențialul celor cu abilități diferite care trebuie valorificat în dezvoltarea unei societăți incluzive.

Feedback-ul participanților a fost impresionant și ne bucurăm să fim parte din acest proiect, în cadrul căruia ne vom implica și în viitoare acțiuni 🙂👍

–––
Acțiunea e parte din proiectul DA-IS Club (Club de Dezvoltare a Autonomiei și facilitare a Integrării Sociale) derulat de Asociația Nevăzătorilor Iași, proiect în care Asociația euRespect este partener, alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – #FONTIS și care se desfășoară sub egida Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020.

#Accesibilitate=#ViațăActivă
#SusținemIncluziunea #IncluziuneaContează #rISeUp #rISeUpNordEst #Iași #CredeÎnOrașulTău #ImplicareaFaceDiferența #ICTR

 

» FB

Parchez, NU Blochez

Posted in euRespect, Lucruri importante on octombrie 16, 2019 by Alex

Dacă vrem să trăim într-o societate funcțională, bazată pe #respect, toți trebuie să fim #CetățeniResponsabili.

#ParchezNuBlochez | euRespect