Noaptea Privighetorilor 2019 | Grădina Botanică Iași

Posted in Efemeride, Evenimente with tags , , , on mai 20, 2019 by Alex

Ieșenii au arătat ieri că nu se tem de prognoze nefavorabile și faptul că sînt realmente interesați de evenimente de mediu. Deși s-au anunțat furtuni, vremea a fost frumoasă iar anul ăsta a venit un public mai numeros ca niciodată la #NoapteaPrivighetorilor.

Amfiteatrul din Grădina Botanică a fost arhiplin și m-am bucurat să văd o diversitate atît de mare între oameni. Foarte mulți părinți cu copii, tineri în scaun rulant, cupluri, vîrstnici, toți interesați de concert, de expoziții și de întreg evenimentul.

Activitățile evenimentului au culminat cu tururile ornitologice prin Grădină, pentru care s-au format mai multe grupuri ghidate de noi, cei din echipa SOR.

În grupul ghidat de mine am avut mulți copii care chiar au fost captivați de informațiile despre păsări și biodiversitate. Entuziasmul a fost maxim cînd s-au uitat cu binoclul la pițigoi sau la mierle. Pe traseu a fost distractivă apariția unui arici, care ne-a încîntat tare, mai ales pe copii  Privighetori n-am văzut și nici n-am auzit, din păcate, dar cei din grup au fost interesați să le vadă în cîteva clipuri pe telefon și în determinatorul de păsări. Alte grupuri au avut noroc și le-au auzit cîntînd în alte părți ale grădinii.

Să tot fie așa ediții. Un interes tot mai crescut pentru astfel de evenimente arată că oamenii doresc să se apropie de natură, iar prezența copiilor înseamnă mult.

În definitiv, dincolo pe partea fun a evenimentului, scopul este ca lumea să conștientizeze că un ecosistem echilibrat înseamnă un mediu sănătos pentru noi și generațiile viitoare.

NP 2019 » powered by Societatea Ornitologică Română cu sprijinul Lidl România
SOR face an de an eforturi considerabile pentru organizarea de evenimente educative. Pentru detalii și susținere intrați pe www.SOR.ro

#SOR #EnjoyBirds #EnjoyNature #EnjoyMusic

Echipa SOR  O parte din grupul cu care am povestit despre păsări pe aleile Grădinii. La început de concert, lumea venea continuu. Pînă la final n-a rămas nici un loc liber, s-a stat și în picioare. 

Reclame

9 mai – Ziua Europei – Iași | #ThisIsEurope

Posted in Efemeride with tags , , on mai 10, 2019 by Alex

Ieri am celebrat Ziua Europei 🇪🇺 în centrul Iașului, la Parada Steagurilor, organizată de Erasmus Student Network – ESN Iasi în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.

Evenimentul a avut loc sub egida Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020 și a avut ca obiectiv promovarea diversității culturale și a incluziunii sociale.

În contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc pe 26 mai – la care vă încurajăm să participați! – i-am transmis Primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, cu care ne-am întîlnit pe traseul paradei, importanța accesibilizării cu rampe a secțiilor de votare pentru persoanele cu dificultăți locomotorii iar acesta și-a asumat înștiințarea tuturor responsabililor de secții din Iași.

Sperăm să se concretizeze aceste intenții care să aducă după sine mai multe schimbări pozitive în demersul de accesibilizare a Iașului.

 

#ThisIsEurope #EuropeDay

#ESNIasi #THISisESN #SocialInclusionDays #FlagParade

#rISeUp #Iași #CredeÎnOrașulTău #ICTR

#PersoaneCuDizABILITĂȚI

#Accesibilitate=#ViațăActivă

#IncluziuneaContează

#IașulAccesibil

http://www.euRespect.ro

5 mai – Ziua Europeană pentru Viață Independentă

Posted in Efemeride, euRespect, Evenimente, Lucruri importante with tags on mai 5, 2019 by Alex

Astăzi, pe plan european, persoane cu dizabilități, organizații din domeniu și instituții publice au celebrat Ziua Europeană pentru Viață Independentă.

În 2014, Rețeaua Europeană pentru Viață Independentă (European Network on Independent Living – ENIL), o asociere de organizații și persoane cu dizabilități de la nivel european, a declarat ziua de 5 mai drept „Ziua Europeană pentru Viață Independentă” (www.enil.eu).

Această zi plină de semnificație a fost asumată ca o zi de recunoaștere a drepturilor, a valorilor și a importanței integrării persoanelor cu dizABILITĂȚI în comunitate.

Viața independentă în comunitate presupune înainte de toate crearea cadrului prin care persoanele cu dizabilități să poată decide unde să trăiască, cu cine să trăiască și cum să trăiască.

Așadar, viața independentă reprezintă deținerea controlului asupra propriei vieți cu asigurarea unei protecții sociale adecvate nevoilor individuale.

Din păcate pentru persoanele cu dizabilități din România a avea în prezent o viață independentă este încă un deziderat greu de atins.

Încă există probleme mari de accesibilitate în instituții, la nivelul infrastructurii publice, iar măsurile de protecție socială care să susțină o viață independentă pentru persoanele cu dizabilități sînt deficitare.

Demersurile care se întreprind pentru facilitarea vieții active sînt puse greu în aplicare şi vin tot în urma presiunii societății civile.

Totuși, în ultimul timp am găsit o deschidere mai mare din partea autorităților în vederea luării de măsuri ce țin de îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități.

Sperăm ca în viitorul apropiat prin colaborare cu societatea civilă să vedem schimbări pozitive în comunitate în privința facilitării vieții independente celor cu dizabilități.

#ZiuaEuropeanăPentruViațăIndependentă
#EuropeanIndependentLivingDay
#ILDAY19
#PersoaneCuDizABILITĂȚI
#Accesibilitate=#ViațăActivă
#IncluziuneaContează
#IașulAccesibil

http://www.euRespect.ro

Lansarea Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020

Posted in euRespect, Evenimente with tags , on mai 1, 2019 by Alex

Sîntem convinși că ați auzit deja, Iașul a cîștigat titlul de Capitală a Tineretului din România iar pe 2 mai 2019 va prelua titulatura oficială ce va da startul unui program ambițios care va fi implementat de organizațiile de tineret din județul Iași.

Ne bucurăm să putem spune că Asociație euRespect este parte ca membru co-fondator din structura de tineret ce va derula programul Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020, denumită Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS.

În momentul de față FONTIS are 33 de membri, fiind cea mai mare structură județeană de tineret din țară ce are ca viziune „Iașul ca un oraș în care implicarea voluntară a fiecărui tînăr este recunoscută, apreciată și dezvoltă într-un mod ireversibil sentimentul de apartenență față de comunitate.”

Vă invităm la lansarea ce va avea loc joi, pe 2 mai și vă încurajăm totodată să vizitați și să vă înscrieți pe pagina oficială a evenimentului »
Lansare Program „Iași – Capitala Tineretului din România“

Programul va include:

12:00 – Conferința de presă și semnarea Acordului de Cooperare privind implementarea Programului de Capitală a Tineretului din România, acord semnat între Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, organism care va implementa Programul ICTR 2019-2020, Primăria Municipiului Iași, care va asigura co-managementul Programului, și Guvernanța Programului „Capitala Tineretului din România” (Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și BCR).
Loc: Sala „Vasile Pogor” din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

13:30 – Lansarea Tramvaiului Tinerilor, pictat de tinerii de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” (Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi) și Facultatea de Arte Vizuale și Design (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iasi), coordonați de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.
Loc: Rond Târgu Cucu.

14:15 – Dezvelirea totemului #rISeUp.
Loc: bulevardul Ștefan cel Mare, în fața Palatului Culturii.

21:00 – Petrecerea de lansare a Programului ICTR 2019-2020.
Loc: BarB2 (zona Cub, fosta Zona).

Vă așteptăm cu drag!

AICI găsiți Programul #ICTR

#rISeUp #Iași #CredeÎnOrașulTău #ZiuaNaționalăATineretului #euRespect
www.euRespect.ro

The Flower Power Of Keukenhof | Olanda

Posted in Călătorii, Fugiti de-acasa with tags , on aprilie 26, 2019 by Alex

Parcul Keukenhof din Olanda – supranumit „Grădina Europei” – este cea mai mare grădină cu flori naturale din Europa şi a doua din lume după „Dubai Miracle Garden”.

O zi întreagă nu cred că ar fi suficient pentru a putea vizita la pas întregul parc. În cele cîteva ore pe care le-am avut noi la dispoziție am fost cuceriți de imensul spectacol floral, aranjat cu pasiune și într-un detaliu amețitor de oamenii parcului.

Expoziția de la Keukenhof este la cea de-a 70-a ediţie, cu tematica din 2019 numită – cît se poate de potrivit – „Flower Power”.

Iar informațiile impresionante despre parc continuă:
– are peste 800 de varietăți de lalele, narcise, brînduşe, zambile, crini, orhidee, frezii și multe flori de primăvară, sau specii de flori de grădină
– 7 milioane de bulbi de lalele plantați by hand prin contribuţia voluntară a aproape 100 de expozanţi olandezi, care îşi prezintă în fiecare an, timp de două luni, cele mai de preţ comori
– 32 de hectare cu aranjamente florale, sere, expoziții, spații de joacă pentru copii, spații de închirieri biciclete + o ambarcațiune pentru plimbări pe canalele tipic olandeze din împrejurimile parcului, care are ca punct de pornire o moară superbă
– peisajul este întregit de podețe peste ape, pomi înfloriți, garduri vii, arbuști, fîntîni arteziene, cafenele şi locuri de picnic
– în vecinătatea parcului se întind uriaşe cîmpuri cu flori care aparţin fermierilor din împrejurimi
– Keukenhof este situat în nord-vestul orăşelului Lisse, la 40 de km de Amsterdam şi cam la 7 kilometri de coasta Mării Nordului.

Parcul va mai fi deschis doar pînă pe 19 mai.

16 aprilie 2019

#Keukenhof

Această prezentare necesită JavaScript.

Expoziția ‘Floralia Brussels’ de la Castelul Groot-Bijgaarden

Posted in Călătorii, Efemeride, Fugiti de-acasa on aprilie 19, 2019 by Alex

Începutul lui aprilie deschide sezonul unor expoziții fenomenale de flori în zona Bruxellului și a Olandei, dedicate în special lalelelor.

Norocul a fost de partea noastră cu Accessibillity Summit-ul din Brux, care s-a nimerit în perioada asta a anului și așa am reușit să vizităm Expoziția Floralia, găzduită de Domeniul Castelului Groot-Bijgaarden aflat în proximitatea orașului.

O curte de poveste împrejmuită de un canal cu poduri de piatră, în care te-ai aștepta să mișune crocodili, cu gazon impecabil și alei decorate cu 400 de soiuri de lalele, zambile și narcise.

Tot peisajul e impresionant, castelul în sine – construit în secolul al 17-lea – turnul cu creneluri, poarta de intrare și arcadele cu blazonul nobiliar. Combinat cu parfumul amețitor al florilor oferă o experiență memorabilă.

Mă gîndesc că nu ar fi greu de realizat o astfel de expoziție și la noi în țară. Grădina Botanică din Iași face oricum o treabă minunată cu expozițiile anuale, dar lipsește atmosfera castelului. Totuși, cred că putem fi creativi și noi, avem o istorie bogată, ne mai trebuie niște oameni de inițiativă.

Floralia Brussels va fi deschisă pînă pe 5 mai 🌷🌸🌷

15 aprilie 2019

Bruxelles Bloom

Posted in Călătorii, Efemeride on aprilie 18, 2019 by Alex

Japonia? Not quite. E blooming season în Bruxelles, inima Europei – unul dintre cele mai eco-friendly oraşe ale UE – plin de culoare în perioada asta a anului.