Din nou despre accesibilitate

Ca o continuare a postului anterior, legat de tema accesibilităţii spaţiilor publice, mi se pare relevant comentariul lui Andrei:

E dureros ce se întâmplă în toată România nu doar în Bucureşti referitor la accesibilizarea oraşelor pentru persoanele cu nevoi speciale. Dar dat fiind faptul că totuşi era vorba de capitala noastră, am sa-mi permit să vă fac cunoscute şi eu câteva exemple de bună practică în antiteză cu ceea ce reprezintă Bucureştiul. Şi am să încep cu locul în care-mi fac veacul anul ăsta, namely Londra:

– sistemul de metrou e cel mai vechi din Europa şi ,deşi construtruit din anul 1800 şi ceva, are destul de multe variante pentru persoane cu nevoi speciale. Ce-i drept acolo unde nu se mai putea interveni îţi arăta că nu este “step free access”, în rest toate magistralele noi – şi nu exagerez când spun absolut toate – au facilităţi la fiecare staţie. Buun…

– toate autobuzele de transport în comun sunt dotate cu adaptări, de la rampe la posibilitatea de a se lăsa maşina pâna la nivelul bordurii printr-un sistem hidraulic. Buun…

– fiecare trecere de pietoni are rampă, nicicum nu vei avea probleme să treci strada daca esti într-un scaun rulant. Acolo unde sunt scări există neapărat şi o rampă şi chiar dacă stau intr-un cartier mărginaş până şi aici am totul accesibilizat de la ieşirea în stradă până la accesul la autobuz şi metrou. Şi poate ăsta e un motiv în plus pentru care cei cu nevoi speciale de a se bucura de libertate în Londra (exista si minusuri dar asta e alt episod).

Madrid, nota 10… rampe… metrou cu lift… autobuze adaptate… superb. Mai mare dragul să ieşi pe stradă fără să fii nevoit să te chinui să poţi ajunge în parc, la o cafea sau la o farmacie.
Berlin. nota 10+… tot ce se poate şi încă ceva în plus. Consider că avem cu toţii dreptul să fim liberi şi  să ni se ofere posibilittea de a ne ridica deasupra condiţiei noastre. E un plus că ne permite şi mediul în care trăim să putem simţi asta.
Din pacate Românica noastră mai are multe de învăţat, dar eu sper că paşi se pot face şi în sensul ăsta. Trebuie răbdare multă, lobby şi relaţii:)) (tipic nouă) care să ne susţină cauza.
Aştept cu nerăbdare rezultatele studiului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: